Gelukkig zijn kun je leren.

Gastblogger: Giovanna.

Vraag jij je ook weleens af waarom sommige mensen ondanks veel tegenslag in het leven toch heel gelukkig zijn? Terwijl anderen, die het voor de wind lijken te gaan, ongelukkig zijn? Eigenlijk is de reden heel simpel. Het komt omdat geluk niet iets is wat je aan komt waaien, maar iets is waar je zelf voor kiest.

 gelukkig.1

Happiness is a state of mind. Gelukkig zijn heeft vooral te maken met hoe jij naar de dingen kijkt. Het bekende ‘is voor jou het glas halfvol of halfleeg’ is daar een goed voorbeeld van. Als je naar de dingen kijkt, denk je dan dat het niet genoeg is, alweer bijna op of voorbij is (halfleeg), of zie je wat je wel nog allemaal hebt (halfvol) en dat het goed en genoeg is? Kies ervoor om positief te zijn en je zal merken dat je je gelukkiger gaat voelen. Want wat je aandacht geeft, groeit. Geef je de negatieve dingen aandacht, dan worden die groter en denk je telkens daaraan. Maar als je daarentegen de positieve dingen aandacht geeft, zal je zien dat die groter en belangrijker worden. En dat geluk de overhand in je leven zal krijgen.

Geluk is ook tevredenheid. Wees tevreden met wat je hebt. En daar bedoel ik niet mee dat je maar moet denken: “Nou dit is het, beter wordt het niet. Hier moet ik het maar mee doen.” Maar dat je dankbaar bent voor de dingen in je leven en dat je ervan geniet. Verwacht ook het beste in het leven. Vertrouw erop dat het beste naar je toe zal komen als je voor geluk kiest.

Meet je dankbaarheid. Kun je niet makkelijk dingen bedenken waar je dankbaar voor bent? Hou dan eens een tijdje een dankbaarheidsdagboekje bij. Een notitieboekje waar je elke dag minimaal vijf dingen in opschrijft waar je dankbaar voor bent. Je partner, je kinderen, je huis, de zon die schijnt, de bloemen die zo mooi bloeien, die heerlijke en gezellige lunch laatst met een vriendin. Train jezelf dit op te schrijven. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker je de dingen kunt opnoemen. Bovendien kun je op een dag dat de dingen wat meer tegenzitten je dagboekje erbij pakken en teruglezen hoeveel mooie en gelukkige dingen je in je leven hebt.

gelukkig.2

Een off day hebben mag. Uiteraard is niemand altijd en elke dag gelukkig. Iedereen heeft weleens een slechte dag, een dag waarin alles tegen zit en je je ellendig voelt. Dat mag. Boos of verdrietig zijn, balen of bang zijn, het hoort allemaal bij het leven. De kunst is alleen om van die baaldag geen baalweek te maken. Want voor je het weet baal je een week, een maand, of een jaar. Of langer. Het beste is het om te zorgen dat je het niet mee neemt naar de volgende dag. Pak het aan voor je naar bed gaat. Laat los wat je niet kan veranderen en vergeef mensen die je (onbedoeld) wat aangedaan hebben.

Leef in het heden. Veel mensen die ongelukkig zijn, leven niet in het nu. Ze leven in het verleden en zijn de hele tijd bezig met de dingen die al gebeurd zijn en niet meer veranderd kunnen worden. Of ze zitten met hun gedachten in de toekomst, bij de dingen die misschien zouden kunnen komen of die ze juist moeten missen. Leef in het heden. Want voor je het weet, is het moment voorbij en kun je er niets meer aan veranderen.

Doe dingen waar je blij van wordt. Uiteraard bestaat het leven niet alleen maar uit leuke dingen doen. Het huishouden, boodschappen halen, op verplichte familiebezoekjes gaan, je werk misschien, voor een ziek iemand zorgen. Het kunnen allemaal dingen zijn die helaas moeten. Maar zorg dat je daarnaast dingen doet die je leuk vindt. Die je helpen ontspannen. En die er voor zorgen dat je gelukkig bent. Dit zorgt ervoor dat je in balans blijft. Dat kan zijn sporten, wandelen, lezen, naar een beautysalon gaan of lunchen met een vriendin. Maar het zit ook in de kleine dingen. Een bosje bloemen kopen voor jezelf, een heerlijke maaltijd koken, foto’s inplakken of lekker tekenen. Het maakt niet zo uit wat het is, als het jou maar oplaadt en nieuwe energie geeft. Zorg dat je toch elke dag een geluksmomentje creëert en minimaal 1x per week een groter leuk ding doet.

Praat mee & volg.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡ Volg Gastblogger Giovanna op Instagram: giovannajansen_ of via http://www.overschrijvengesproken.nl

Bron afbeeldingen: Google

Advertenties

3 gedachten over “Gelukkig zijn kun je leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s