Ik heb honger… of toch niet?

Luisteren naar de signalen van je lichaam is niet altijd even gemakkelijk. Zeker als op een hongergevoel aankomt. Want denk er eens over na, heb je echt altijd honger als je een ‘hongergevoel’ hebt. Of wordt je door je lichaam voor de gek gehouden? Want waar komt dat hongergevoel toch vandaan?

honger.1

 

En schijnen zes type honger te zijn die ervoor kunnen zorgen dat je gaat eten terwijl je geen echte honger hebt. En met echte honger bedoel ik het soort honger dat aangeeft dat je energielevel laag is omdat je vorige maaltijd verbrand is. Déze honger is de maaghonger. Je weet wel; een merkbaar knorrende maag. Alle overige signalen van honger zijn nep en het is belangrijk dat je deze nepgevoelens leert herkennen zodat je op die momenten niet gaat snoepen of snaaien.

 1. Ooghonger.

De een kan gemakkelijk langs de kassa lopen en het rek vol repen chocolade en snoepjes niet eens opmerken en de ander wordt er als een magneet naar toe getrokken. En zie je eenmaal die snoepjes liggen, kun je er niet meer omheen. Je pakt ze en ze belanden tussen jouw boodschappen. Maar had je echt honger? Stonden die snoepjes op jouw boodschappenlijst?

 1. Harthonger.

Je bent chagrijnig, moe of je hebt hartzeer. En dan krijg je een onweerstaanbare trek in troostvoedsel. Jouw lichaam (hart) geeft aan dat het honger heeft, maar zeg nu eerlijk… heb je echt ‘eethonger’ of heb je ‘honger’ naar een luisterend oor of een arm om je heen?

honger.2

 1. Mondhonger.

Je wilt graag ergens op knauwen, in bijten of iets in je mond hebben. Je bent inmiddels zover dat je de drop en chocolade hebt ingewisseld voor tomaatjes en stukjes komkommer. Maar wees eerlijk, de hele dag op groenvoer knauwen, is ook niet goed. Doorbreek je gewoonte en probeer de tijd om niet te knauwen steeds met een kwartier te verlengen. Het is immers een gewoonte en deze kun je veranderen. Bijkomend voordeel, je vermindert de calorie inname, want ook in gezond voedsel zitten calorieën.

 1. Neushonger.

En dan loop je langs de broodafdeling en die heerlijk geur van versgebakken brood komt zo, via je neus, bij je binnen. Voor velen onweerstaanbaar. En of je dan een broodje koopt of iets vergelijkbaar, je trapt in je neushonger. Want 2 minuten daarvoor had je geen honger en nu ineens wel. Zodra je je realiseert wat er gebeurt, kun je genieten van de geur en je daarna gewoon aan je boodschappenlijst houden. Of, als je bijvoorbeeld langs de cafetaria loopt; ruik de heerlijke frites en loop daarna gewoon door en verzet je gedachten.

honger.3

 1. Hoofdhonger.

‘Ik ben dieet dus ik mag nu nog niet eten.’ Nee, nu nog niet eten…’ En voordat je het weet, denk je alleen nog maar aan eten. Heb je echt honger? Waarschijnlijk niet, maar omdat je eraan denkt, denk je dat je honger hebt. Een ander voorbeeld van hoofdhonger is ‘ik heb zo hard gewerkt vandaag, ik verdien het best om een ijsje te gaan halen.’ Natuurlijk mag je best een keer een ijsje gaan halen als je een zware dag hebt gehaald maar realiseer je dat je jezelf ook op een andere manier kan belonen.

 1. Lichaamshonger.

Soms geeft je lichaam het signaal van honger af terwijl je dorst hebt. Drink daarom eerst eens een groot glas water en voel daarna nog eens of je echt honger hebt. Soms komt je lichaam bepaalde voedingsstoffen te kort omdat je eerder op de dag niet voldoende (gevarieerd) hebt gegeten. Probeer te achterhalen waar het hongergevoel vandaan komt.

Extra tips:

– Slaap je goed genoeg? Onvoldoende rust kan ervoor zorgen dat je sneller ‘honger’ hebt.

– Mindful eten. 3 maaltijden per dag in rust eten en met aandacht voor hetgeen je eet, zorgt ervoor dat je minder tussendoortjes eet en dat je minder nephonger hebt.

Praat mee & volg.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡  Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (Fitness, Creative, 40+)

Bron afbeeldingen: Google, © Irma Verschuur

Advertenties

2 gedachten over “Ik heb honger… of toch niet?

 1. Een heleboel hongers zijn voor mij samen te vatten als ‘lekkere honger’. Echt honger heb ik gelukkig maar zelden. Mijn zoon van zes heeft een hele filosofie ontwikkeld waarvoor zijn honger precies is. Dan is het meestal chippie-, drop- of ijsjeshonger en geen groentenhonger. Als dat soort hongers voorbijkomt dan wordt het niet gezellig aan tafel 🙂
  Leuk stuk!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s