Gemotiveerd blijven.

Je wilt iets, je hebt jezelf een doel gesteld maar je weet niet waar je moet beginnen. Goed nieuws. Want eigenlijk heb je je doel al voor 90% bereikt. Want als je eenmaal hebt bepaald dat je iets wilt, is het alleen nog maar een kwestie van uitvoeren. Maar het uitvoeren van je doel is zo gemakkelijk en aan de andere kant ook zo moeilijk. Want voor het uitvoeren van iets, heb je motivatie nodig.

Hoe ga je van een doel naar de uitvoering ervan? Stel je wilt (weer) gaan sporten? Misschien heb je lang niet gesport omdat je geen zin of tijd had of ben je langere tijd geblesseerd geweest.

motivatie.1

  1. Het beginpunt.

Je hebt mooie sportkleding gekocht en je i-Pod staat vol upbeat nummers. Stap 1 is gezet. Maar om daadwerkelijk te gaan sporten, komt het aan op motivatie. Wil je echt gaan sporten? Waar komt jouw motivatie vandaan om jouw doel daadwerkelijk te behalen?

  1. Motivatie.

Wat is motivatie eigenlijk? En waar komt het vandaan? En hoe komt het dat de ene persoon er wel in slaagt om zijn/haar doelen te bereiken terwijl de ander vaker faalt. Motivatie is een moeilijk dingetje en soms een beetje ongrijpbaar. Er zijn twee soorten motivatie:

– Intrinsieke motivatie: de motivatie die van binnen komt. In de meeste gevallen is dit de hoogste bron van kracht om iets te bereiken. Voorbeelden van intrinsieke motivatie: persoonlijke ontwikkeling, aanvaarding, eer, nieuwsgierigheid of verwezenlijking van idealisme.

– Extrinsieke motivatie: de motivatie die afkomstig is van een externe bron. Voorbeelden hiervan zijn status, bonussen, upgrades of publieke erkenning.

motivatie.2

  1. Wat is jouw motivatie?

Waarom heb je jezelf als doel gesteld om te gaan sporten? Waarom wil je energieker worden, fitter worden en een gezonder lichaam krijgen (door er hard voor te werken natuurlijk)? Iedereen heeft zijn eigen redenen/motivatie. Voorbeelden kunnen zijn:

– Groei. Je wilt grenzen op het gebied van jouw fitness gaan ontdekken. Kan ik eigenlijk wel 5K hardlopen? Of zal het me lukken om die spinningles helemaal uit te fietsen. Je wilt dus groeien op het vlak van sport.

– Angst. Wat zal er gebeuren als ik nu niet begin met sporten? Word ik nog minder energiek, kom ik nog een paar kilootjes aan, komt van uitstel afstel?

– Resultaat. Je wilt een betere versie van jezelf worden. Je wilt weer fit of mobieler worden.

– Kennis. Je wilt meer kennis opdoen op het vlak van sport. Je wilt je verdiepen in welke sport het beste bij jou past en hoe je er vervolgens goed in wordt.

– Trots. Je wilt weer plezier gaan beleven aan sporten. Je wilt weer trots op jezelf en je behaalde resultaten zijn.

  1. Ga ervoor.

Nu je duidelijk hebt geformuleerd welk doel je wilt behalen en je jouw motivatie helder hebt, kun je beginnen. Realiseer je wel dat jouw motivatie van tijd tot tijd kan veranderen. De ene keer ga je sporten omdat je een sportdoel wilt bereiken (bv. die 5K hardlopen) en de andere keer omdat je dat heerlijke gevoel van het sporten najaagt. En de andere keer ga je gewoon omdat je niet terug wilt vallen in je oude patroon van niet sporten. En soms is het een strijd en moet je jezelf streng toespreken.

motivatie.3

Tips om je doel te bereiken en je motivatie vast te houden:

– Zet je doelen op papier.

– Train met je favoriete playlist.

– Verander regelmatig van routine.

– Betrek je vrienden/familie erbij.

– Beloon je zelf zo nu en dan.

Praat mee & volg.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡  Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (Fitness, Creative, 40+)

Bron afbeeldingen: Google, © Irma Verschuur

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s