Boost je zelfvertrouwen.

Wat is zelfvertrouwen nou eigenlijk? En wat is de oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen? En wat kun je doen om je zelfvertrouwen een boost te geven?

Zelfvertrouwen heeft betrekking op het functioneren van een persoon. Hoeveel vertrouwen heb je erin dat je een taak goed voltooit of dat je hindernissen in het leven gemakkelijk kan nemen? Bij een gebrek aan zelfvertrouwen staat iemand minder zeker in het leven waardoor het functioneren in groepen soms een uitdaging vormt.

Daarnaast heeft iedereen een stemmetje in zijn/haar hoofd. Een stemmetje wat aardige en onaardige dingen kan zeggen. Een stemmetje wat je verder helpt of wat je onderuithaalt. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste dingen tegen jezelf blijft zeggen?

boost.1

Tips om jouw zelfvertrouwen een boost te geven:

  1. Stop met vergelijken.

Waarom zou je jezelf vergelijken met anderen? Niemand in de hele wereld kan beter jou zijn dan jij zelf. Het is juist belangrijk om jezelf te blijven. Want zodra je je gaat vergelijken met anderen loop je het risico om op de ander te gaan lijken. En we willen niet allemaal op die ene grote popster, acteur/actrice lijken, of die ene vriendin waar iedereen tegenop kijkt. Vier het feit dat je uniek bent en focus jezelf erop om het beste uit jezelf te halen.

boost.2

  1. Wees vriendelijker voor anderen.

Wanneer je vriendelijker bent voor anderen, ga je jezelf in een ander licht zien. Ik weet niet hoe dat bij jou werkt, maar ik voel me trots als ik die oudere dame heb geholpen met oversteken of als ik iemand help met zijn/haar boodschappen. En hoe het zeker wel werkt: als je vaker vriendelijk bent tegenover andere dan ga je jezelf ook gemakkelijker waarderen. En dan komt karma om de hoek kijken. Want vriendelijkheid krijg je namelijk terug. En dat is weer een boost voor jouw zelfvertrouwen.

  1. Niet te streng zijn voor jezelf.

Ja, en dan maak je een fout. Je vergeet een verjaardag van een goede vriend of je vergeet een pakketje voor je vriend(in) op te halen. Dat kan de beste overkomen. En in plaats van onaardig tegen jezelf te zijn, probeer eens na te gaan hoe jouw beste vriend(in) zou reageren als je ze over deze ‘fout’ zou vertellen. Zouden zij ook zo negatief reageren? Of zouden ze zeggen dat je ook maar mens bent en dat iedereen weleens een foutje maakt. Probeer te leren van je fouten, op een positieve wijze. Er is niks mis met een leermomentje. En… probeer het foutje goed te maken.

  1. Laat perfectionisme los.

Perfectionisme blokkeert vooruitgang. Niemand is perfect en ook jij niet. En stel jezelf eens de volgende vraag: Waarom moet alles perfect zijn? Waarom is bijvoorbeeld 90% niet voldoende. Want als je streeft naar 90% lever je nog steeds iets heel goeds af. Je wordt niet ontslagen omdat er een taalfout in het verslag zit. Je beste vriendin blijft gewoon je beste vriendin als je een 2-gangen lunch bereidt in plaats van de gebruikelijke 4-gangen. En de kinderen worden niet kwaad als er 1 dag niet gestofzuigd wordt. Probeer, in kleine stapjes, de drang naar perfectie los te laten. Hierdoor zal je merken dat je rustiger wordt en dat er niks vervelends gebeurt als je niet voor 100% gaat. Bijkomend voordeel; de tijd die je overhoudt, kun je besteden aan de leuke dingen van het leven. Win-win!

  1. Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

– Het leven wordt een stuk eenvoudiger. Je ziet minder beren op de weg.

– Je gaat steeds minder op zoek naar acceptatie door anderen en waardering van anderen.

– Je bent aardiger tegen jezelf/haalt jezelf minder vaak onderuit. Hierdoor is het gemakkelijker om jezelf te motiveren.

– Anderen gaan graag met je om. Je bent namelijk gemakkelijk in de omgang.

boost.3

– Je wint veel gemakkelijker het vertrouwen van anderen.

– Je gelooft in jezelf en dit heeft grote invloed op waar je uitkomt -> denk aan: self fulfilling prophecy!

Nog twee korte tips: vier regelmatig je succes & gebruikt (positieve) affirmaties.

Voldoende tips om jouw zelfvertrouwen te boosten. Stap voor stap zal jouw zelfvertrouwen groeien en ga je geloven in jezelf. Succes met deze ontwikkeling.

-> Hve a great summer!

 

Praat mee & volg.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡  Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (Fitness, Creative, 40+) Bron afbeeldingen: Google, © Irma Verschuur

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s