Zo heb je ook geen last meer van eetbuien.

Gastblogger Annemiek

Zo kom jij van je eetbuien af

Iedereen kent het gevoel: je krijgt ineens ontzettende zin in chocola, chips of drop en kun je kunt aan niets anders meer denken totdat je er eindelijk aan toegeeft. Eindelijk… je honger naar zoet, zout of vet is gestild. Alleen als je gezond wilt leven of wilt afvallen, voel je je schuldig. Je hebt weer te veel calorieën naar binnen gewerkt of ongezond gegeten, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Hoe kom je van die vervelende eetbuien af?

Eetbuien kunnen je wilskracht verzwakken en je focus op een gezonde levensstijl of bijvoorbeeld 10 kilo afvallen tenietdoen. Om die focus te behouden is het vooral belangrijk om weer controle te krijgen over wat je eet. Dat doe je door deze drie stappen te volgen:

Stap1: Vind je triggers

Snoep, koekjes en snacks bevatten vaak een aantrekkelijke en onnatuurlijke hoeveelheid vet en koolhydraten, inclusief toegevoegde suikers. Hierdoor zijn ze voor velen van ons gewoonweg onweerstaanbaar. Op het moment dat we een reep chocola of zak chips naar binnen werken, ervaren we meer genot dan wanneer we gezond eten.

afvallen.1

We genieten het meest van gebakken en gefrituurd eten en van snoep, zoals patat, cake en candybars. Deze voedingsmiddelen doen ons denken aan plezierige momenten, zoals feestjes, vakantie en verjaardagen. Daarom eten we ze ook graag als we stress ervaren of verdriet hebben. Om van eetbuien af te komen, gaat het er eerst om jouw eigen triggers te vinden. Van welke voedingsmiddelen kun jij niet afblijven? Als je deze triggers kent, kun je door naar de volgende stap.

Stap 2: Ga verleiding uit de weg en zorg voor alternatieven

Om eetbuien te voorkomen, ga je het beste alle triggers uit de weg. Als er geen chocola, snoep of chips in je keukenkastjes ligt, denk je er minder aan en is het makkelijker om je ervan te weerhouden. Dat betekent dus dat je geen voedingsmiddelen meer koopt die je niet kunt weerstaan. Maar doe dit stapje voor stapje, want anders wordt het verlangen naar deze lekkernijen alleen maar groter.

afvallen.2.jpg

Verban je alle ongezonde voedingsmiddelen in één keer uit je leven, dan wordt gezond leven of afvallen een straf en houd je het niet vol. Uiteindelijk kun je dan de verleiding toch niet weerstaan, waardoor je eetbuien terugkomen en je dus weer terug bij af bent. Begin dus door één genotmiddel op het schap te laten staan en bouw dit aantal langzaam op.

Om jezelf te helpen moeilijke momenten door te komen, maak je een lijst met dingen waar je plezier in hebt. Zo weet je wat jij kunt doen in plaats van aan je triggers toegeven. Ga bijvoorbeeld yoga doen, maak een wandeling, lees een goed boek of neem een warm bad. Probeer dingen te kiezen die je ontspannen en je humeur opfleuren. Dan heb je daarna waarschijnlijk geen behoefte meer aan drop, chocola, koekjes of chips.

afvallen.3

Stap 3: Zorg voor goede ondersteuning

Het is bijna onmogelijk om zelf minder ongezonde voedingsmiddelen te eten als je vrienden en familie je dit voedsel blijven aanbieden of ze het in jouw buurt eten. Zorg dus voor mensen om je heen die je kunnen helpen. Laat ze weten wat je doelen zijn, wees eerlijk over wat je van hen nodig hebt en vertel duidelijk hoe ze je kunnen helpen.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om controle te krijgen over je eetbuien. Heb je nog meer tips om eetbuien te voorkomen? Deel ze hieronder in de reacties!

Praat mee & volg.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡Volg Gastblogger Annemiek via Nutribites.nl

Dit is een advertorial. Bron afbeeldingen: Google

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s