40 worden: een bijzondere levensfase!

Gastblogger Marcelle.

Je hoort van veel mensen dat het leven verandert als je 40 wordt. Je ziet alles duidelijker en scherper, je maakt je niet meer zo druk om alles, je bent zelfverzekerder en daardoor wordt het leven makkelijker en leuker.

De midlifecrisis kán om de hoek komen kijken, maar je hoort voornamelijk goede verhalen. Mijn vader verwoordt het altijd zo goed.

Hij vond 40 worden geweldig. “Je bent nog jong genoeg om van alles te veranderen, je bent nog gezond en fit en ziet er nog goed uit, maar toch weet je al zoveel over het leven en heb je veel ervaring.”

40

Omdat ik best veeleisend ben als het om mijzelf gaat, verwachtte ik dan ook een enorme omschakeling toen ik de 40 passeerde. Eindelijk zouden mijn onzekerheden tot het verleden behoren. Ik zou elke dag met flink wat zelfvertrouwen naar mezelf kijken en mij om veel dingen niet meer druk maken.

Realiteit.

Vrouwen om mij heen bekeek ik ook nauwlettend: zag ik dingen bij ze veranderen die het prachtige leven van de 40-plusser typeerden?

Eén vriendin van mij raakte in paniek toen zij deze leeftijd behaalde. Ze belde me op: “Ik moet maar een tattoo gaan nemen. En mijn haar zwart verven. En motorrijles nemen. En zullen we samen een keer een dagje een Porsche huren en daarmee over de boulevard gaan scheuren? Want ik kijk naar mijn leven en denk: Dus dit is het?”

Ik moest natuurlijk wel lachen. Dit zijn veelvoorkomende ideeën, heb ik gemerkt. Er zijn juist veel mensen die denken dat ze hun leven móeten omgooien op dit punt. Die inderdaad motorrijles gaan nemen. Die uit hun relatie stappen om het volgende deel van hun leven met een jongere uitgave van hun ex te kunnen doorbrengen. Die ineens dingen gaan doen die ze voorheen nooit deden.

40.1

Soms lijkt het alsof mensen dit doen omdat ze denken dat ze het móeten doen. Ze grijpen naar extremen om hun gemengde emoties over het leven als 40-plusser te kunnen onderdrukken of misschien juist wel om er mee om te gaan.

Sommigen beleven daadwerkelijk een intense aha-erlebnis en hebben eindelijk de ervaring en de moed om hun leven, waarin ze niet meer gelukkig waren, om te gooien. Ze stappen uit die relatie waarin ze zich als partner niet begrepen of geliefd voelden. Ze nemen eindelijk de stap om van baan te veranderen, omdat ze al jaren het gevoel hadden niet op hun plek te zitten. Ze breken met mensen uit hun omgeving omdat ze van deze personen ongelukkig worden. Ze gaan eindelijk goed voor zichzelf zorgen.

Acceptatie.

40 jaar worden, het is hoe dan ook een ijkpunt. Ik denk zelf dat je elke dag kunt kijken naar wat je blij maakt en wat niet en dat je naar aanleiding van deze gedachten keuzes kunt maken. Maar sommigen hebben zo’n ijkpunt nodig. En dat is helemaal prima. Dat is in veel gevallen zelfs fantastisch!

Was 40 voor mij nou echt een ijkpunt? Het lijkt niet zo. Ik heb vol verwachting zitten kijken naar baanbrekende veranderingen in mijn gedachten die tot veranderingen in mijn leven zouden leiden.  Maar de tattoos had ik al, de ‘nieuwe’ relatie ook en ik kwam tot de ontdekking dat ik voor het grootste deel altijd al deed wat ik fijn vond en waar ik blij van werd. Daar hoefde dus niks in te veranderen. Oók heel fijn om achter te komen.

Mijn onzekere gedachten verdwenen helaas niet. Daar was ik een tijdje best teleurgesteld over. Want dat was toch het mooie van 40 worden?

Ik zou toch niet meer onzeker zijn?

40.2

Maar daar ontstond nu juist de verandering. Ik werd me bewuster van mijn onzekerheden. En ik kon er met meer liefde naar kijken. En ik kon mijn onzekerheden steeds een beetje meer accepteren. En dat, lieve mensen, is misschien wel het grootste ijkpunt.

Dat je jezelf accepteert zoals je bent, met al je nukken en grillen en onzekerheden. Het blijft goed om aan jezelf te blijven werken, zeker als je ergens last van hebt, maar dat mag écht met een stukje liefde naar jezelf toe.

40 worden: het is een bijzondere levensfase!

#Praat mee & volg.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡ Volg Gastblogger Marcelle op Instagram: marcellelovestoeat of via www.deletterijen.nl & cellebel.wordpress.com

Bron afbeeldingen: Google

Advertenties

Een gedachte over “40 worden: een bijzondere levensfase!

  1. Tussen 39 en 40 merkte ik persoonlijk geen verschil. Rustig aan dobber je wel ‘de tweede helft’ in, wat wel maakt dat je gaat nadenken over je leven en je je realiseert dat je je niet overal druk om hoeft te maken. Het loopt toch wel zoals het gaat.
    Mooi stukje om te lezen, dank voor het delen 🙂

    Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s