Waarom witte rijst een NO-GO is.

Gastblogger: LJ.

Een tijd geleden ben ik begonnen mijn eetgewoonten aan te passen.  Ik bedoel daarmee vooral dat ik minder suiker eet.  Vermits er in mijn directe omgeving geen mensen zijn die hier ook mee bezig zijn, bestookten ze mij al snel met heel wat vragen. Dat ik geen snoepgoed meer at, oké, dat viel te verklaren.  Maar ook geen bouillonblokjes meer, of voorverpakte vleeswaren, dat konden ze moeilijk begrijpen.  “Daar zit toch geen suiker in?” waren dan de woorden die hun verbaasde gelaatsuitdrukking vergezelden. Toch wel dus!  Zo zit er ook suiker in voorverpakte soep en vaak ook in diepvriesproducten. En hoe komt dat? Omdat suiker een smaakversterker is, waardoor het product lekkerder bevonden wordt en dus meer gekocht wordt. Jammer toch hè, hoe we met al onze wetenschap en kennis nog steeds verkoopcijfers voorrang geven op gezondheid.

Rijst. 2

Er zit ook suiker in een appel.

Ik moet zeggen dat mijn moeder heel goed probeerde rekening te houden met mijn keuze. Ze begon te experimenteren met groetenfrieten, volkorenpasta, enz. IJverig begon ze alle labels op verpakkingen te lezen en ze werd hoe langer hoe meer teleurgesteld. Ze durfde niks meer te kopen want overal zat suiker in volgens haar. In het begin gaf ik haar volmondig gelijk. Maar na een tijdje begon ik door te hebben wat er fout ging.  Mijn moeder las de voedingswaardetabel en niet de ingrediëntenlijst.

Het verschil? Wel, neem nu een appel.  Als een appel een ingrediëntenlijst zou hebben, zou daarop vermeld staan: 100 % appel. Geen suiker dus! Maar als hij een voedingswaardetabel zou hebben, zou er zeker op vermeld staan dat 100 g appel suikers en koolhydraten bevat. Zo ook 100 g sla, kool, tomaten. Je zou niks meer mogen eten en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

rijst.3

Suikerbewust.

Als jij suikerbewust wilt gaan eten, kijk dan altijd naar de ingrediëntenlijst op de verpakking en niet naar de voedingswaardetabel, zoals mijn moeder deed.  Het is niet de bedoeling dat je geen suikers meer eet, wel dat je geen toegevoegde (lees snelle) suikers meer eet (oké … heel af en toe mag je nog eens zondigen!)

Als er in de ingrediëntenlijst geen toegevoegde suikers zitten, en geen E-nummers enz., dan is dat product helemaal oké voor suikerbewuste eter.

Waarom mag je geen witte rijst eten?

Toen kwam ook de vraag waarom ik dan geen witte rijst mocht eten. Want daar zit toch niet meer suiker in dan in bruine rijst? Zo ook met pasta. Waarom wel volkorenpasta en beter niet de witte?  En wit brood, witte crackers of ontbijtgranen; ze bestaan allemaal uit verborgen suikers.  En eerlijk gezegd, ik had niet direct mijn antwoord klaar toen de vraag voor mijn voeten geworpen werd. Ik kon mij moeilijk voorstellen dat ze elk wit rijstkorreltje gingen injecteren met suiker!

Wel, het komt eigenlijk op het volgende neer. Alle witte granen (rijst, pasta, brood, witte bloem, crackers, enz.) zijn geraffineerd, dit wil zeggen dat tijdens het productieproces de vezels verwijderd worden. En dat is jammer, want juist deze vezels vertragen het hele spijsverteringsproces, waardoor de natuurlijke suiker die in granen zit geleidelijk wordt opgenomen, en je daarmee minder last krijgt van schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat goed is als je gevoelig bent voor insuline.  Maar er zijn nog meer voordelen aan vezels, afhankelijk van de soort vezel die je eet.

witte rijst.1

Oplosbare: deze vezels nemen water op en vormen een gel in het spijsverteringskanaal, waardoor het legen van je maag wordt uitgesteld zodat je langer een voldaan gevoel houdt.  Deze gel vormt bovendien ook een soort wegversperring die de opname van slechte cholesterol voorkomt.

Onoplosbare: deze vezels zorgen voor volume in je spijsverteringssysteem, en een efficiënte darmperistaltiek.

De consumptie van een grote hoeveelheid geraffineerde granen (dus zonder de vezels) zou weleens een van de belangrijkste redenen kunnen zijn waarom mensen in westerse landen snel dikker worden en allerlei chronische ziekten krijgen!

Bij deze dus een welgemeende dank je wel aan mijn mama en andere familieleden, die me met hun kritische vragen gemotiveerd hebben op zoek te gaan naar antwoorden.

Oplossing: geen toegevoegde suikers meer en volkoren granen A.U.B.! Zie ook mijn blog over chocolade en granen.

#Praat mee & volg.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡ Volg Gastblogger LJ via haar website  of via facebook: https://www.facebook.com/zinvol.be/

Bron afbeeldingen: Google

Bron blog: De suikerdetox van Brooke Alpert en Patricia Farris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s