Vergeven.

Gastblogger: Wendy

Kun jij het? Vergeven.

Even de definitie: vergeven werkw. Uitspraak: [vərˈxevə(n)] Verbuigingen: vergaf (verl.tijd enkelv.) Verbuigingen: heeft vergeven (volt.deelw.) Toon alle vervoegingen: niet meer boos op iemand zijn omdat hij of zij iets vervelends heeft gedaan (Bron: http://www.encyclo.nl)

vergeven

Juistem, die dus. Kijk het was niet leuk dat je destijds je grote liefde al rollebollende in jullie bed aantrof met je beste vriendin. Niet chic is een understatement. Ook die grote ruzie met je zus is nog steeds niet uitgesproken. Dat zij jouw mooie kleurrijke tattoo op je onderrug niet smaakvol vond en je zo uitgebreid op facebook moest afzeiken, nee, dat kun je haar niet vergeven.

Ook je collega begrijpt je niet. Ze was tien minuten te laat voor die belangrijke vergadering en in plaats van gewoon sorry te zeggen heeft ze tegen je andere collega gezegd dat dit jouw schuld was omdat je in een interne mail niet de goede tijd had aangeven. Dus terecht dat je boos op haar bent. Verder spreek je je nieuwe beste vriendin nu al een paar dagen niet omdat je zag dat ze je appje wel had gelezen maar pas na een dag reageert met een emoticon. Dat kan toch niet!

Word je niet een beetje moe van jezelf? Eerlijk…wat ben je boos op de wereld. Het wordt tijd voor een flink rondje vergeven. En vergeven lieve schat, dat doe je… voor jezelf!

1. Laat het los. Dat kost even. I know. Maar alleen jij kan de beslissing maken om iets los te laten omdat je zelf nu ook wel begrijpt dat het jezelf pijnigen je geen goed doet.

vergeven.1

2. Zet de voor- en nadelen op een rij. Welke problemen veroorzaken pijn in je leven. Beïnvloedt het de relatie met een persoon of met anderen? Beïnvloedt het je werk of gezinsleven? Houdt het je tegen om verder te gaan, verder te leven en te dromen en te plannen? Word je er ongelukkig van? Sta hier eens bij stil. Is dit het je waard? Denk na over de voordelen van vergeven. Je wordt er gelukkiger van, een completer persoon en het gaat je relaties verbeteren.

3. Jij hebt een keuze. Je kunt een ander niet beïnvloeden, hun denken of hun handelen. Dus begin er gewoon niet aan. Maar je hebt wel invloed over je eigen handelen en gedachten. Zet het bekende 5G-schema eens in;

– Gebeurtenis: Waar was ik, met wie, wat gebeurde er?

– Gedachten: Wat ging er door mijn hoofd? Wat dacht ik of zei ik tegen mezelf? Wat vond ik ervan?

– Gevoelens: Wat voelde ik, welke emoties had ik?

– Gedrag: Wat deed ik? Hoe reageerde ik?

– Gevolg: Wat was het gevolg van hetgeen ik deed of reageerde?

Jij hebt invloed op je gedachten, niet op de gebeurtenis. En als je je eigen gedachten kan beïnvloeden, lukt dat ook met je gevoelens, je gedrag en het gevolg.

4. Leef je in. Probeer de situatie eens te bekijken uit het perspectief van de ander. Waarom heeft die persoon gedaan wat ze gedaan heeft. Ok, beetje lastig in het geval van je ex-vriend en die ‘lellebel’ van je ex oude vriendin. Maar ook hier; probeer het gewoon. Probeer ervan uit te gaan dat iedereen op zielsniveau geen slecht persoon is maar gewoon een verkeerde keuze heeft gemaakt en iets verkeerds heeft gedaan. Waarom heeft die persoon op dat moment een verkeerde keuze gemaakt. Wat zij, hij of zij gevoeld hebben en daarna? Hoe voelt die persoon zich nu? Je hoeft het niet goed te keuren of goed te praten. Maar leef je in, hoe moeilijk ook. Want uiteindelijk heb je maar 1 doel; jezelf beter voelen en rust in je leven.

5. Begrijp je verantwoordelijkheid. Ook hier, niet altijd de makkelijkste weg maar kijk naar je eigen aandeel in de desbetreffende situatie. Zou je iets gedaan kunnen hebben om het te kunnen voorkomen? Dit houdt niet in dat jij opeens van slachtoffer de schuldige wordt maar je kijkt wel effectief en eerlijk naar hoe jouw gevoelens en gedrag een aandeel hebben gehad.

6. Je leeft nu! Je hebt nagedacht over het verleden. Je beseft je dat je dit verleden niet meer kunt veranderen! Het is niet nu, het gebeurt niet morgen; het is voorbij. Je herleeft het alleen in je eigen gedachten en dat veroorzaakt ongeluk en stress. Focus op het nu, wat je nu hebt. Een leuke nieuwe vriend, nog een andere lieve zus of broer. Een andere groep collega’s die je wel altijd steunt en in de lunchpauze een plekje voor je vrijhoudt aan de tafel. Focus je daar op. Stop met het herbeleven. Je schiet er echt niets mee op!vergeven.2

7. Peace man! Yep, ik breng er een beetje zen in. Ben je pissed, over de rooie, het lachen staat je nader; stop! Adem in en uit. Richt je op je ademhaling. Leg je beide handen op je hart en duw van rechts af wat je achter je wil laten en trek met links naar je toe waar je behoefte aan hebt in je leven. Je leeft niet meer in het verleden. Duw haat weg, trek liefde naar je toe!

8. Compassie. Ja dame, dat mooie woord. Vergeef. Vergeef en vergeef. En besef dat je dit doet om zelf gelukkiger te zijn en je weer verder kunt gaan met je leven. Voel compassie voor de ander en wens hem of haar het goede toe. Just do it!

Dwing jezelf niet. Als je het nu nog niet kunt, probeer het over vijf minuten. Ik meen het. Stop met het leven en herbeleven van een situatie uit het verleden. Zet het nummer ‘Let is go’ op en ga los, zing het keihard mee, kijk naar jezelf in de spiegel en zeg; ‘het is genoeg!’ Leef, lieverd, want je leeft maar 1 keer. Good luck!

#Praat mee & volg.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡ Volg Gastblogger Wendy op Instagram: teunissenwendy

Bron afbeeldingen: Google

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s