40 is het nieuwe 20.

Gastblogger Romy.

40 is het nieuwe 20, deze zin zal voor de meeste dames en misschien ook wel heren als muziek in de oren klinken. Maar betekent dit dan voor mij als 30-plusser dat ik weer in mijn tienerjaren terecht kom? Dat ik met alle wijsheid die ik nu heb, desalniettemin gekregen door schade en schande, alles over kan doen? Dat ik nu kan zeggen, zorg dat je op je 20e op je eten let en dat je geniet van gezonde voeding in plaats van chillen op de bank kijkend naar een high school movie met een glas cola en een zak chips. Want dat strakke lijntje van die chickies uit de film wordt hier gecreëerd of geruïneerd.

Helaas is dit maar een sprookje en niet voor iedereen met een happy end. Ook ik kamp met het probleem dat mijn lijf gewoonweg te kort is voor mijn gewicht. Groeien doe je niet meer op je 31e dus zullen we het anders moeten aanpakken. Ik bedenk me ineens wat voor obesitas oma ik zou worden als ik ook nog eens ga krimpen en er nu dus niks aan doe. Dit is een strijd, voor mij een levenslange strijd. Ik lees vaak veel succesverhalen en dan denk, ik zie je, het lukt hun ook, waarom mij dan niet.

Tsja, ik ben opgegroeid in een bourgondische familie, alles draaide om eten, drinken en samen zijn. Althans zo herinner ik mijn jonge jeugd, een fijne herinnering. Maar goed dat is geen excuus want eten en drinken hoeft helemaal niet ongezond te zijn, het zijn de keuzes die je maakt. De wel overwogen keuzes, die maken het verschil.

40.1

Emotie-eter.

Ik ben een emo-eter. Als ik een offday heb of ik me verveel gaat zodra ik een kans zie, en anders creëer ik die wel, de kast open. Op de een of andere manier heb ik dan het idee dat die zak chips of wat er dan ook ligt mij een beter gevoel geeft. Eigenlijk, als ik eerlijk ben tegen mijzelf, weet ik dat het alleen maar averechts werkt. Dus je zou zeggen dat het dan zo ontzettend simpel is om die reep chocolade de deur te wijzen en te zeggen ‘go run and hide’. Ik hoef je nu niet en wil je voorlopig niet meer zien. Terwijl het bij mij echt al mijn zintuigen streelt… ja, hoor je wat ik zeg, bijna he! Maar als al die prikkels dan weer weg zijn, voel ik me rot omdat ik heb toegegeven aan mijn zwakke ik. De verveel-momenten van een dag, dat zijn mijn valkuilen.

40.2

Zelf maaltijden bereiden.

Als Bourgondiër houd je van eten en als 30-plusser met een kleine thuis (helaas niet die tiener die bij moeders kan aanschuiven) moet er dus ook een verantwoorde maaltijd op tafel komen. Het klinkt misschien gek maar ‘dinnertime’ is dus mijn favoriete part off the day. Door bewust bezig te zijn met wat je gaat eten en hoe je dit gaat bereiden, krijg je al een ontzettend goed, bewust en trots gevoel. Iets lekkers maken hoeft niet altijd veel tijd te kosten en het hoeft niet moeilijk te zijn. Wat ik belangrijk vind, is dat je kiest voor verse ingrediënten. Ja, een potje of een pakje is natuurlijk makkelijk en snel maar het is niet te vergelijken met de smaak, de vitamines en alle andere voedingstoffen die je binnen krijgt wanneer je iets bereidt met verse producten. Hier balans ik. Mijn maaltijden zijn door de dag heen weloverwogen en gezond zodat wanneer ik een zwak moment heb, lees gerust een snaaimoment, ik een back up heb. De kilo’s vliegen er bij mij ook niet af maar ik ben blij als ik stabiel ben of wanneer het (heel) langzaam gaat. Het kunnen zorgen voor een goede en gezonde maaltijd voor mijzelf en mijn gezin geeft mij uiteindelijk een veel beter gevoel dan die reep chocolade! Alhoewel hij natuurlijk altijd lekker blijft.

Tips & Tricks:

GFF → Go For Fresh, kies voor verse producten i.p.v. producten in een pakje, zakje of die al voorverpakt in de winkel liggen. Zo heb je behoud van alle vitamines en voedingsstoffen die je nodig hebt en waarvoor je uiteindelijk eet.

TYT → Take youre Time, probeer tijd vrij te maken om een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten. Je zal merken dat je er een prettig gevoel van krijgt wanneer je er bewust mee bezig bent, ook kun je dan meer genieten van je eigen kookkunsten. Heb je hier geen tijd voor maak dan op een dag dat je meer tijd hebt wat grotere porties zodat je het overschot kan invriezen, altijd makkelijk voor als je echt geen tijd of zin hebt om te koken. Dit overkomt de besten!

40.3

BTB → Back To Basic, begin bij het begin en bekijk hoe je je bestaande maaltijd kan aanpassen zodat deze nog gezonder wordt!

Praat mee & volg.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡ Volg Gastblogger Romy op Instagram: Romydries

Bron afbeeldingen: Google

Advertenties

Een gedachte over “40 is het nieuwe 20.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s