Is de weegschaal kapot?

Je probeert een paar kilo te verliezen of je bent bezig met een jaarplan waarbij je meer dan 20 kilo wilt verliezen. Dus je telt calorieën, laat dat taartje staan en gaat extra sporten. Maar soms lukt het gewoon niet om af te vallen.

is de weegschaal kapot.5

Hieronder een paar eyeopeners.

Je wilt te snel gaan.

Als je jezelf een onmogelijk doel stelt, heb je een grote kans op falen. Stel, je hebt jezelf het doel gesteld om snel 10 kilo af te vallen, het liefst binnen een maand. De kans is groot dat je dan te weinig gaat eten waardoor je lichaam in de reservemodus gaat en ondanks dat je weinig eet, val je dan geen gram meer af. Of, wat ook kan gebeuren, je raakt teleurgesteld als je na twee weken nog geen vijf kilo kwijt bent. En wat ga je dan doen? Juist. Je duikt de koelkast in of je rent naar de dichtstbijzijnde friettent, pizzahut, Macdonalds of net waar jij dan heel ‘blij’ van wordt. Het verkeerde soort blij, wel te verstaan. Stel jezelf een haalbaar doel, bijvoorbeeld 1 tot 4 kilo per maand (afhankelijk van je gewicht) en gun jezelf een dag per week een cheatday. Eet op die dag een stuk chocolade, een ijsje of drink een glas wijn. Met deze kleine beloning houd je het een stuk beter vol.

En voor de dames boven een bepaalde leeftijd; snel afvallen laat zijn sporen na op het lichaam, met name in je gezicht. Need I say more?

  1. Te veel eiwitten.

Iedereen heeft het tegenwoordig over ‘veel eiwitten, weinig koolhydraten eten’. En natuurlijk heb je eiwitten nodig. Zeker als je naast het afvallen ook veel sport (krachttraining). Proteïneshakes (eiwitshakes) zijn de laatste tijd enorm populair. Ook als vervangende maaltijd. En bijna iedereen eet tegenwoordig proteïnerepen. Op zich niks mis mee, maar zorg voor een goede balans. Als je te veel eiwit binnenkrijgt, slaat je lichaam het overtollige op als vet. Dus pas de inname van eiwit aan, aan je sportactiviteit van die dag. En, niet te vergeten, in sommige shakes en repen zitten veel koolhydraten en suikers.

  1. Gezonde voeding.

Misschien eet je wel te veel gezonde voeding zoals fruit. We hebben altijd te horen gekregen dat je nooit te veel fruit kan eten. Nou, dat kan wel. In fruit zit veel suiker. Het zijn wel gezonde suikers maar als je er te veel van binnen krijgt, wordt het ongezond. Zeker in versgeperste sapjes zit onverwacht veel suiker. Dus kies vaker voor water dan een glas verse jus. Ook hiervoor geldt: balans. En twee stuks fruit op een dag is echt voldoende. Misschien is zo’n verse jus een goede optie voor je cheatday!

En hoe zit het dan met die gezonde salades? Van sla word je niet dik, daarvan hoef ik je niet te overtuigen. Maar waar gaat het mis? Bij de toppings en dressings. In veel saladedressing zit erg veel suiker. Lees voor de lol het etiket maar eens. Tip: halveer je portie dressing. Maar wat doen we nog meer door de salade heen waar veel calorieën/suikers inzitten? Denk aan aardappel, pasta, avocado, geitenkaas, noten en croutons. En ook hiervoor geldt, kies voor de balans. Lees het etiket en bepaal hoeveel je nodig hebt.

is de weegschaal kapot.3

Lees sowieso etiketten. Deze informatie zorgt ervoor dat je een overwogen besluit kan nemen. Ik sta soms 10 minuten bij een bepaald product omdat ik etiketten aan het vergelijken ben. Niks mis mee.

  1. Onregelmatig eten.

Iedereen kent de verhalen van mensen die niet ontbijten, weinig lunchen en s-avonds een grote avondmaaltijd naar binnen werken. Ik hoef jou niet te vertellen dat dit niet alleen ongezond is, maar ook niet bijdraagt aan een stabiel gewicht. Plan de maaltijden goed verdeeld over de dag heen. Als je vooraf een planning maakt, heb je minder kans om tussendoor iets extra te snacken. Zorg dat je altijd gezonde voeding in huis hebt zodat je niet met een hongergevoel de supermarkt ingaat.

Nog een paar kleine tips:

– Groepsuitjes. Als je weet dat je gevoelig bent voor groepsdruk, sla dan even een uitje over. Of maak op die dag gebruik van je cheatday.

– Sporten. Vergeet naast je cardio de gewichten niet. Door met gewichten te trainen, vergroot je je spiermassa wat je verbranding een boost geeft. Hierdoor val je sneller af.

– Laat die lekkere, maar o zo calorierijke koffies staan. Net als wijn en cocktails bevatten dit soort drankjes vreselijk veel calorieën.

– Zorg voor voldoende slaap. Als je te weinig slaap, maakt je lichaam meer cortisol (stresshormoon) aan. En dat hormoon is verantwoordelijk voor het opslaan van buikvet.

– Na het sporten. Beloon jezelf met een iets anders dan eten of een drankje. Het werkt niet als je denkt ‘ik hebt net 400 cal. verbrand dus nu mag ik een koekje.’  Koop een goed boek, ga lezen, ga Netflixen, lak je nagels, kruip bij je vriend op de bank, vermaak jezelf.

Misschien helpen deze eye-openers je een beetje op weg. Balans is het key-woord. Zoals met alles in het leven. Soms moet je je even bewust worden van een slechte gewoonte. Dus op naar een fitte summerbody.

Praat mee & volg.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡  Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (Fitness, Blog, 40+)

Bron afbeelding: Google, © Irma Verschuur

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s