Hoe leer je nee zeggen.

In mijn vorige blog schreef ik over Stress de baas. En nee (leren) zeggen, zorgt er ook voor dat het spreekwoordelijke emmertje niet overloopt. Misschien ben je iemand die moeilijk nee kan zeggen. Dus zeg je ja tegen zo bijna alle vragen en verzoeken die jouw kant opkomen. Van meehelpen bij een verhuizing tot voorleesmoeder op school, van extra overwerken tot elke week op visite gaan bij jouw eenzame tante. Want iedereen vraagt iets van je en je wilt niemand teleurstellen. Heel begrijpelijk. Maar er komt een moment in je leven dat je voor jezelf mag (of moet) kiezen. Als je moeite hebt om nee te zeggen, staan hieronder een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

Say no

  1. Duidelijkheid. Luister goed naar de ander. Wat vraagt hij/zij van je? Hoeveel tijd gaat het je kosten? Hoeveel energie gaat het je kosten? Moet je er een afspraak voor verzetten? Kan de vraag misschien aan iemand anders gesteld worden? En stel extra vragen als het verzoek niet duidelijk is. Je wilt immers weten waar je ja of nee op zegt.
  2. Zeg niet te snel ja. Als de vraag je overvalt, vraag of je er even over mag nadenken. Daarmee zeg je geen ja en geen nee, je geeft jezelf wat extra tijd. Logisch dat je tegen sommige mensen of tegen sommige verzoeken altijd ja zegt. Tegen je beste vrienden zeg je natuurlijk niet snel nee. Ook niet als iemand acuut jouw hulp nodig heeft, denk aan een noodgeval.
  3. Neem de tijd om een afgewogen besluit te nemen. Focus en weeg jouw argumenten af waarom je wel of niet op een verzoek in zou gaan. Adem diep in en uit en luister naar je lichaam. Heb je ruimte in je hoofd om ja te zeggen en heb je qua energieniveau ruimte om ja te zeggen.
  4. Ja zeggen is makkelijk terwijl nee zeggen vaak als moeilijk wordt ervaren. Zeg, nadat je erover hebt nagedacht, dat jouw antwoord ja of nee is. Als je nee zegt, wees respectvol en maak er geen drama van. Je hoeft ook niet uit te leggen waarom je nee zegt. Een ‘sorry, ik heb vanmiddag geen tijd’ of ‘helaas, ik heb volgende week andere plannen’ is voldoende. Maak geen beloftes in de trant van ‘de volgende keer help ik wel’, want je weet immers niet wat er tegen die tijd in je leven speelt.
  5. Het is belangrijk om grenzen te stellen. Als je altijd ja zegt, verwachten mensen dat je in de toekomst ook altijd ja zal zeggen. Dit geldt eigenlijk voor alle aspecten in je leven: op je werk, in je privéleven, ten opzichte van je vrienden en familie, op de sportclub maar ook naar jezelf toe. Je mag zelf ook weleens de teugels laten vieren. Besluit, geleidelijk aan, tegen welke verzoeken je in de toekomst nee gaat zeggen.
  6. Nee zeggen. Je bent geen egoïst als je nee zegt. Natuurlijk is het niet leuk om nee te zeggen en misschien voel je je er zelfs schuldig over. Maar soms is het zelfs goed om nee te zeggen zodat de ander zelf iets moet uitzoeken, de handen uit de mouwen moet steken of zelf iets moet opknappen. En probeer je niet te druk maken over wat anderen van je vinden als je nee zegt. En realiseer je dat je nee zegt tegen een verzoek en niet tegen de persoon zelf.
  7. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen: nee, nee en nee. Want nee zeggen is niet gemakkelijk maar soms wel noodzakelijk. Begin met nee zeggen tegen kleine zaken in het leven. En kies voor jezelf!
#Praat mee.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡  Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (Fitness, Creative, 40+)

Bron afbeelding: Google, © Irma Verschuur

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s