Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Gastblogger Karin.

Stap 1 is al gezet, beginnen met hardlopen! Nu is het tijd voor de juiste hardloopschoenen. Al snel heb je namelijk in de gaten of het serieus is of niet, althans dat was bij mij het geval. Naast het feit dat het heel verstandig is om goed op te bouwen (lees; schema volgen), is het minstens zo belangrijk de juiste schoenen te dragen om blessures te voorkomen, dit is de basis!

 Hardloopschoenen.

Ik schreef al dat hardloopschoenen niet goedkoop zijn. Daardoor is de verleiding heel groot om op schoenen te beginnen die er het meest als hardloopschoenen mee door kunnen, of anders een paar schoenen te kopen die je op andere momenten kan dragen als het toch niks is. Dat laatste heb ik dus gedaan. Het was overigens geen slechte keus, ik heb ze afgedragen tijdens de lange wandelingen met onze honden.

Ik wist al na een paar lessen zeker dat het voor mij geen bevlieging was en dat ik aan het einde van de lessen die 5 kilometen aan één stuk zou kunnen hardlopen. Dus toch maar met een goed gevulde portemonnee naar de speciaalzaak toe. Wow, daar ging een wereld voor me open! Ik had al eens vaag iets gelezen over een voetanalyse en dat ze je loopstijl testen op een lange baan en dit opnemen maar hoe, wat en waarom? En jeetje, hoeveel hardloopschoenen bestaan er wel niet??

Eerst het introductiegesprek; er worden verschillende gegevens met je besproken, zoals trainingsgegevens, wat zijn je doelen, heb je klachten en/of blessures of heb je deze gehad. Ook je gewicht is belangrijk, je moet namelijk de juiste demping hebben. Bij de voetanalyse moet je op een doorzichtige plaat gaan staan zodat ze je voeten van onder kunnen belichten. Zo kunnen ze zien welk voettype je hebt en welk voetbed je nodig hebt. Zo krijgen ze al een behoorlijk beeld van welke hardloopschoenen er afvallen en welke geschikt zouden kunnen zijn. Dan is het tijd voor actie, schoenen aan en rennen, op naar de lange baan. Je loop wordt opgenomen en naderhand bekijken ze de afwikkeling van je voeten en wat je loopstijl is. Er zijn verschillende loopstijlen.

Neutrale loopstijl (pronatie).

Bij een neutrale loopstijl landt je op het midden of de buitenkant van de hiel. De afzet gebeurt met het midden van de voorvoet. Het schoentype voor een neutrale loopstijl is een neutrale schoen. Iets minder dan de helft van de hardlopers heeft een neutrale schoen. Bij een neutrale loopstijl is sprake van pronatie maar niet dusdanig dat de enkel helemaal naar binnen zakt zoals bij overpronatie.

Overpronatie.

Bij overpronatie land je op de buitenkant van de hiel. Bij het afwikkelen van de voet zakt de enkel naar binnen toe en volgt een afzet met de binnenkant van de voorvoet. Een anti-pronatie schoen is aanbevolen om dit inzakken van de enkel te voorkomen en zo de belasting op de achillespees te verminderen. Iets minder dan de helft van de hardlopers heeft een anti-pronatie schoen. De schoen zal extra ondersteuning geven aan de binnenkant van de voet. Een andere optie is een ondersteunende sportzool gemaakt door de podoloog.

Supinatie.

Bij supinatie land je op de buitenkant van de hiel. De afzet gebeurt met de buitenkant van de voorvoet. Het schoentype voor een supinerende loopstijl is een neutrale schoen. Een supinerende loopstijl komt voor bij 5% van de hardlopers. Er zijn weinig tot geen speciale schoentypen voor supinerende lopers. Zij kunnen uitstekend lopen met neutrale schoenen.

 

Zie je, hoe belangrijk het is om toch goede schoenen aan te schaffen? Heb je de juiste schoenen, dan is de kans op blessures al een stuk kleiner. Natuurlijk komt er nog de nodige techniek, een verantwoorde opbouw en krachttraining/oefeningen bij kijken maar daarover later meer. En met de juiste hardloopschoenen lijkt het hardlopen, althans bij mij, al een stukje makkelijker te gaan.

Enjoy your run!

#Praat mee.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡ Volg Gastblogger Karin op Instagram: kaat_loves_to_run of via haar website: http://www.kaat-loves-to-run.com

Bron afbeelding: Google

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s