Welke eet-levensstijl past bij jou?

Gastblogger Sam.

Bij veel mensen leeft het gevoel dat zij door de bomen het bos niet meer zien. Er worden zoveel eet-levensstijlen en diëten gepromoot, en vaak zeggen ze allemaal wat anders. Met deze blog hoop ik een beetje orde te scheppen in de chaos.

Het basisprincipe.

Het basisprincipe werkt als volgt; per dag verbrand je een bepaalde hoeveelheid calorieën. Afhankelijk van fysieke factoren en je activiteitsniveau verschilt dit per persoon en per dag. Op een dag dat ik niet sport verbrand ik ongeveer 1600 kcal. Online kun je diverse programma’s vinden die je helpen met het uitrekenen van je calorie-behoefte, dat heet basaal metabolisme. Uiteraard blijft het een indicatie, maar we moeten ergens beginnen, toch? Wanneer ik dagelijks 1500 kcal zou eten, zou dat betekenen dat ik geleidelijk zal afvallen. Ik kom namelijk elke dag 100 kcal te kort. Wil ik juist aankomen, dan moet ik meer eten dan 1600 kcal en wil ik mijn gewicht behouden dan doe ik er goed aan om 1600 kcal te eten. Dit is de basis en de grote hoofdlijnen.

Korte of langer termijn.

Naast de basis zijn er nog een aantal andere factoren die spelen. Zo zijn er heel veel verschillende eet-levensstijlen en diëten, maar er zijn dan ook heel veel verschillende mensen. Dat betekent dat er geen één eet-levensstijl of dieet is die voor iedereen werkt. We willen vaak allemaal wat anders.

Om te beginnen bij de diëten. De perceptie leeft dat elk dieet weer iets anders zegt, en vaak klopt dat ook. Het is afhankelijk van jouw doel welk dieet daar het beste bij past. Wil je bijvoorbeeld voor een belangrijke gelegenheid snel 3 kg afvallen en vind je het niet erg als die 3 kg er daarna weer aanzit, dan zou een dieet waarbij je 400 tot 500 kcal onder je calorie behoefte zit voor jou kunnen werken. Dit is uiteraard niet aan te raden, maar het geeft zo hopelijk een duidelijk beeld van hoe het werkt. Wil je echter definitief de 3 kg eraf houden, dan zal je jouw eetpatroon zo moeten aanpassen dat je het een langere tijd kunt volhouden.

Ongeveer tien jaar lang heb ik fanatiek gejojood. Waarbij tussen mijn lichtste gewicht en zwaarste gewicht 22kg zat. Te bedenken dat ik niet zo heel erg groot ben, is dat best veel. Elke keer was er wel een reden om af te vallen (zomer, feest, vakantie, etc.). Had ik mijn doel eenmaal bereikt, dan viel ik makkelijk terug in mijn oude ongezonde eetpatroon en kwamen de kilo’s weer terug. Inmiddels heb ik een eet-levensstijl gevonden die bij mij past. Dit gaat niet vlekkeloos, maar al doende leer ik. Wel heb ik definitief afscheid genomen van diëten. In het weekend ga ik uiteten en lunch ik gezellig met vriendinnen, en maandag tot en met vrijdag eet ik lekker en gezond. Op maandag weer mijn havermoutje eten is dus geen probleem, sterker nog, ik kijk er elke dag weer naar uit.

Fysieke factoren.

Dan zijn er ook nog andere factoren, zoals leeftijd, geslacht, gewicht en genetische aanleg. Ik, als fanatieke sporter doe er goed aan om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor mijn spierherstel. Wanneer ik niet voldoende eiwitten binnen krijg, merk ik dat mijn lichaam vermoeider voelt. Naast mijn calorie behoefte van 1600 kcal, doe ik er dus ook goed aan om te zorgen dat er een goede verhouding zit tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten die ik eet. Ook dit is voor iedereen net weer iets anders. Online kun je veel vinden over de verhouding die voor jouw lichaam worden aangeraden, maar ook dit blijft veel uitproberen en onderzoeken.

Omgevingsfactoren

Om jouw levensstijl eigen te maken, is het ook belangrijk om de omgevingsfactoren mee te nemen. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om eten in de koelkast te doen op je werk? Is er een magnetron? Zijn er vaste pauze tijden of bepaal je het zelf? Moet je wachten met eten tot iedereen thuis is of woon je alleen? Dit zijn allemaal factoren die je mee moet nemen in het vormen van jouw gewenste eet-levensstijl.

Zoals je zal merken ben ik een voorstander van dingen opschrijven. Daarom zal ik dit ook hier weer adviseren. Schrijf voor jezelf concreet je doel op en in welk tijdsbestek je jouw doel wilt halen. Vervolgens schrijf je op welke factoren je kunnen helpen met het behalen van je doel en welke obstakels zich zouden kunnen voordoen. Schrijf dan ook gelijk een passende oplossing voor het obstakel op. Een voorbeeld: Mijn doel is om over 3 maanden, 3 kg te zijn afgevallen. Een obstakel zou kunnen zijn dat ik laat thuis ben van werk en ik geen zin meer heb om te koken. Een oplossing kan zijn om op zondag extra te koken en dit in de vriezer te leggen. Als je dan laat thuis bent, hoef je alleen je gezonde maaltijd uit de vriezer op te warmen.

De diversiteit aan voedingsadviezen zit hem dus in het feit dat behalve iedereen een andere overtuiging heeft, wij allemaal anders zijn. Zie het zoeken naar een eet-leefstijl die bij jou past als een leuke ontdekkingsreis!

#Praat mee.  

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡ Volg Gastblogger Sam op Instagram: TheSamsDaily Bron afbeelding: Google

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s