Beginnen met hardlopen.

Gastblogger Karin.

Hardlopen is ontzettend populair. De een loopt hard om af te vallen, de ander om een betere/goede conditie op te bouwen. En dan heb je nog de categorie hardlopers die verslaafd is geraakt en prestatiegericht zijn. Ik behoor tot de laatste categorie. Hardlopen, het lijkt zo makkelijk en goedkoop, je kan immers zelf bepalen wanneer je gaat hardlopen. En buiten hardlopen kost niets en je zit niet aan een duur abonnement vast. Is het zoals het lijkt?

Schoenen.

De basis begint echter wel bij de juiste hardloopschoenen. Weet jij bijvoorbeeld of je een neutrale loper bent? Of heb je juist extra steun nodig (overproneren of supineren)? Hier had je waarschijnlijk zelfs nog nooit van gehoord. Ik zal hier later verder op in gaan. Een hardloopschoen moet dus gericht zijn op jouw looppatroon voor de juiste steun en demping. Tevens spelen factoren als gewicht en hoeveel je gaat trainen een rol.

Ik moet eerlijk bekennen, toen ik begon, ben ik ook niet eerst naar een speciaalzaak gerend om de juiste schoenen aan te laten meten. Ik had immers op internet al gezien dat ze niet goedkoop zijn. En stel dat je er na een paar trainingen al de brui aan geeft, staan er dure schoenen onder in je kast. Ik ben dan ook begonnen met schoenen die ik ook zou kunnen dragen tijdens lange wandelingen met mijn honden. Dit liep echter niet lekker en juist hierdoor zou ik er de brui aan geven. Daarom is het wel verstandig om met aangemeten schoenen te beginnen, ook om blessures te voorkomen. Je bent met de juiste schoenen natuurlijk niet verzekerd van blessurevrij blijven, de manier van opbouwen speelt een net zo’n belangrijke rol.

Kleding.

Iedereen heeft vast wel een sportbroek en shirt in de kast liggen. Zeker de eerste weken zal dit voldoende zijn, je begint natuurlijk met kort en langzaam joggen afgewisseld met wandelen. Uiteindelijk moet je natuurlijk wel de juiste hardloopkleding aanschaffen. De kleding moet er in ieder geval voor zorgen dat de warmte en transpiratie zo gereguleerd wordt dat jij comfortabel en lekker kunt blijven rennen, ook met regen en kou. Voor elk weertype en elk jaargetijde is er een geschikte outfit te koop. Ook hierover later meer.

Schema.

Natuurlijk wil je het liefst meteen 5 km achter elkaar rennen maar op de eerste plaats red je dat niet en is het ook zeker niet verstandig. Je zal het toch rustig moeten opbouwen. Er zijn verschillende schema’s te vinden op het internet of apps te downloaden voor op je telefoon (bijvoorbeeld Evy). Conditioneel zal je heel snel vooruitgaan, al denk je daar de eerste paar trainingen vast heel anders over. Ook je spieren, pezen, gewrichten en zelfs het hart, de longen en het vaatstelsel moeten zich aanpassen. Ook wil je natuurlijk blessures voorkomen. Iedereen kent de term ‘hardlopers zijn doodlopers’ en ‘hardlopen is een blessuregevoelige sport’. Maar met de juiste materialen, de juiste opbouw en wellicht begeleiding, ben ik ervan overtuigd dat je veel leed kunt voorkomen. Het is ook heel belangrijk om het schema tot het einde aan te houden.

Ik hoop dat je enthousiast bent geworden. Ik zal in de volgende blogs verder in gaan op bovengenoemde punten maar ook wat er verder bij komt kijken qua krachttraining, voeding, rust en herstel.

#Praat mee.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡  Volg Gastblogger Karin op Instagram: kaat_loves_to_run of via haar website: http://www.kaat-loves-to-run.com

Bron afbeelding: Google

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s