Rust in uitvoering!

Gastblogger Wendy.

We hebben allemaal, in meer of mindere mate, last van stress. Vroeger (echt nog niet zo lang geleden, voor de mobiele telefoon, onze mooie Apple computers, laptops of iPhone ‘s) was het een race tegen de klok om uit je werk de kinderen op te halen. Misschien had je tussendoor nog gesport of afgesproken met een vriendin om even de stad in te gaan. Maar nu… wanneer hebben we echt rust?

We kunnen, als we willen, 24 uur per dag online zijn. Ik merk het ook aan mezelf. Als ik eerlijk ben… natuurlijk tel ik de likes op Facebook. Mijn foto’s die ik post, leg ik kritisch onder de loep. Laatst was ik gezellig met mijn zus winkelen en daarna in een mooi grand café aan de thee en een bitterbal. Leuk moment, moet vastgelegd worden. Ik geloof dat we tien minuten bezig zijn geweest met de perfecte foto! Was hij wel Facebook waardig? Tja… en toen ben ik toch op zelfonderzoek uitgegaan. Want eerlijk is eerlijk, in deze snelle tijd draait het allemaal om wat voor een effect jij en je leven hebben op anderen. Nog maar weinig met de ontwikkelingen van je eigen ik; wat wil ik en wat zijn mijn eigen ideeën?

 Druk.

We staan allemaal (of eigenlijk stellen we onszelf bloot) aan druk. Druk van buitenaf. We moeten presteren. Op het werk, binnen je relaties met familie, vrienden en je partner. En niet alleen wij, maar ook onze eigen kinderen moeten passen in het perfecte plaatje. Van pianoles naar schilderles en snel snel auto in auto uit naar judo of ballet. Eenmaal thuis huiswerk maken, verjaardagsfeestjes of spelen bij vriendinnetjes of vriendjes. Ondertussen kook jij, stopt de was in de wasmachine en checkt je telefoon om de vijf minuten op Instagram updates, binnenkomende apps van de vele groepen (de schoolgroep, de BFF groep, de familiegroep, de hockeygroep) waar je deel van uit maakt. Oh ja, Donald Trump heeft weer een tweet geplaatst, moet je ook lezen, kun je even lachen.

Rust.

Terug naar de rust. Wat houdt dat eigenlijk in, rust. Er bestaan veel misvattingen over. Voor veel mensen is het niet werken. Maar dat is te kort door de bocht. Er bestaat namelijk ook ‘bewuste rust’. Onderzoek heeft aangetoond dat juist je geest en je lichaam herstellen door actieve rust. Actief rust je bijvoorbeeld als je schildert, sport of ook als je dagdroomt. Weg van alle prikkels om je heen en je overgeven aan de door jezelf gekozen activiteit.

Ik rust tijdens mijn dagelijkse yoga. Maar ook als ik teken of lees. Juist dan ontstaan er mooie ideeën. De wetenschap heeft ook studies uitgevoerd naar het brein in rust. Tijdens het dagdromen wordt een gedeelte van het brein aan het werk gezet dat bekendstaat als het ‘defaultnetwerk’. Er worden in het brein, op dat moment, connecties gelegd die het brein in staat stellen te blijven werken aan problemen maar dan wel in ruststand. Dus eigenlijk is het actief rusten, actief blijven werken aan het oplossen van problemen. Hoe mooi is dat. Wat een wonder is je brein!

Uitdaging!

Ik daag jullie uit! Wie durft? Ik stel voor om eens 24 uur lang je telefoon weg te leggen. Laptops uit, iPods, iIPads, we leggen ze allemaal in de boekenkast. Tijdens het wegleggen pak je het boek wat je als kerstcadeau hebt gekregen van tante Lies. Je reset je dagindeling. Licht uiteraard even je naaste in van het niet online zijn. Hebben ze je nodig, dan mogen ze je thuis bellen. Hoeveel tijd hou je over? Ik garandeer jullie allemaal: heel veel. En deze tijd kun je gaan inzetten tot het uitvoeren van de ideeën die in je opkomen. Want je gaat je namelijk ook vervelen. Dat mag. Ga sporten! En inderdaad je kunt niet ‘inchecken in de gym’. Ga een boswandeling maken, rij naar het strand. Ga eens alleen koffie drinken en lees rustig de krant. Laat het allemaal over je heen komen. De wereld draait heus door. En maak eens contact me jezelf, dat is het mooiste cadeau.

#Praat mee.

Durf jij de uitdaging aan? Deel hoe je een dag rust hebt beleefd.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡ Volg Gastblogger Wendy op Instagram: teunissenwendy

Bron afbeelding: Google
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s