Wat is gezond eten?

Gastblogger Sophie.

Een enigszins tricky onderwerp waar ik de afgelopen jaren veel over heb nagedacht. En waar ik nog steeds regelmatig over nadenk; wat is gezond eten? Veel mensen zijn bezig met gezond eten en letten op hun voeding. Als je op internet, in boeken of in tijdschriften kijkt, zie je veel verschillende visies op gezond eten. Je moet juist veel groenten en fruit eten, geen melk drinken of juist wel, volop gezonde vetten zoals pinda’s eten of juist niet, eet je nu wel of juist geen pindakaas? Je ziet al gauw door de bomen het bos niet meer.

Zodra je jezelf er wat meer in verdiept, zie je dat voeding een onderwerp is waar iedereen een andere mening over heeft. Het voedingscentrum geeft richtlijnen voor gezonde voeding, maar ook hier is kritiek op. Daardoor krijgen veel mensen het gevoel dat ze het nooit goed doen en weten ze helemaal niet meer hoe ze nu het beste gezond kunnen eten. In deze blog ga ik in op wat gezond eten voor mij is.

Sophie’s visie.

Mijn kijk op gezond eten is gebaseerd op verschillende boeken en websites die ik heb gelezen en bekeken. Daarnaast praat ik graag met mensen over voeding en hun kijk daarop. Ook bekijk ik regelmatig in de supermarkt verschillende voedingsetiketten. De basis voor gezond eten begint bij mij namelijk bij kennis hebben van voeding. Welke voedingsstoffen zitten waarin? En welke voedingsstoffen zijn ergens aan toegevoegd? Wat doet voeding met je lichaam?

Ik ben ervan overtuigd dat je lichaam voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten nodig heeft en dat je lichaam er het meeste aan heeft als je deze uit pure producten haalt. Hiermee bedoel ik producten die niet of in beperkte mate bewerkt zijn zoals groenten, fruit, eieren, vlees, kip, vis, noten, zaden, etc. Ik gebruik het liefst zo min mogelijk pakjes en zakjes en ik maak graag zelf pastasaus en soep. Ook heb ik een volle kruidenkast met veel verschillende kruiden om zo mijn eten smaak te geven.

Koolhydraten.

Qua koolhydraten kies ik graag voor producten met een wat lagere glycemische index. Producten met een hogere glycemische index laten je bloedsuikerspiegel harder stijgen. Bij producten met een lagere glycemische index gebeurt dat minder. Voorbeelden van producten met een lagere glycemische index, zijn zoete aardappels, volkorenbrood, volkorenpasta, havermout, linzen en zilvervliesrijst.

Vetten.

Als het gaat om vetten dan haal ik deze het liefst uit producten met goede vetten zoals olijfolie, vette vis (bijvoorbeeld zalm of haring), noten en avocado. Ik let er wel op dat ik niet te veel van deze vetten eet, want dan eet je al snel flink wat calorieën op een dag. Ik probeer het eten van snacks, chips, koeken en gebak te beperken, maar dat wil niet zeggen dat ik dit nooit eet. Op zijn tijd kan ik ontzettend genieten van een chocoladebol, een zakje paprikachips of een portie bitterballen. Maar ik zie dit wel als iets speciaals en niet als iets wat ik dagelijks hoef te eten.

Eiwitten.

Qua eiwitten eet ik veel kwark, eieren, kip, biefstuk en noten. Ook neem ik regelmatig een salade mee naar het werk met bijvoorbeeld tonijn of quinoa. Ik eet rondom mijn trainingsmomenten ook altijd eiwitten, zowel ervoor als erna. Een enkele keer neem ik een eiwitshake, maar het liefst haal ik ook mijn eiwitten uit pure producten.

Drinken.

Tenslotte nog wat over drinken. Ik drink voornamelijk thee, spa rood en water, soms met een smaakje. Qua thee drink ik veel groene thee en rooibosthee, maar ik hou ook van zwarte thee. Een enkele keer drink ik een cappuccino, het liefst van Starbucks. In het weekend hou ik soms van een wijntje, maar het grootste deel van de tijd hou ik het bij drankjes die geen calorieën bevatten.

Ten slotte.

Ik hoop dat je iets aan mijn blog hebt. Ik vind het heel interessant om over het onderwerp voeding verder te discussiëren, dus laat hieronder gerust een reactie achter. Ook als je een vraag aan mij hebt, dan hoor ik het graag.

#Praat mee.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡

Volg Gastblogger Sophie op Instagram: healthy_soof of via haar inspirerende website: healthysoof.wordpress.com

Bron afbeelding: Google
Advertenties

Een gedachte over “Wat is gezond eten?

  1. You are inspirational to me. I love your messages. Thank you for the work you have done and continue to do – God is with you always .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s