Tips voor een betere nachtrust.

Auteur gastblogger Sam.

Een goede nachtrust heeft vele voordelen. Zo ben je energieker, vrolijker en scherper gedurende de dag. Ik kan mij nog goed herinneren dat er twintig jaar geleden een tijd is geweest dat ik om 20:00 uur naar bed moest en binnen vijf minuten in dromenland was. De volgende ochtend werd ik wakker gemaakt met de magische woorden: Wakker worden, wat wil je op je brood? Want, moeders maakte nog elke ochtend ontbijt. De jaren verstreken en gelijktijdig met het ouder worden, maakte het piekeren zijn intrede en werden mijn dromen verstoord door zorgen en angst. Als klap op de vuurpijl stopte mijn moeder met mijn brood te smeren. Dat mocht ik mooi zelf gaan doen. Als puber kun je nog best goed presteren met weinig slaap en een verstoorde nachtrust. Maar hoe ouder je wordt, hoe belangrijker een kwalitatief goede nachtrust wordt.

Waarom slapen belangrijk is.

Slaap is niet alleen belangrijk, het is noodzakelijk. Zonder slaap overleef je het niet, je kunt niet zonder. Slapen is belangrijk voor het herstel van je hersenen. Je hersenen krijgen tijdens je slaap de tijd om alle prikkels van de dag te verwerken. Wanneer je hersenen hier geen of onvoldoende tijd voor krijgen, zal je dit overdag merken. Je kunt je minder goed concentreren, je reactievermogen verminderd en je bent gevoeliger voor een negatieve stemming. Wetenschappelijk is het nog niet helemaal duidelijk hoe het fysiologisch proces werkt wanneer je slaapt. Wel zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat een goede nachtrust een positief effect heeft en dat een gebrek hiervan negatieve gevolgen heeft. Omdat een goede nachtrust vele voordelen kent, heb ik hieronder een lijst met tips voor je gemaakt.

Tips:

– Smeer ongeveer een half uur voor het slapen je nek, borst en je rug in met lavendelolie. Lavendel heeft een rustgevende werking. Houd je niet van lavendel, probeer dan kamilleolie of geraniumolie.

– Neem extra magnesium. Magnesium zorgt voor het ontspannen van de spieren, bloedvaten en zenuwen. Een tekort aan magnesium kan onder andere zorgen voor vermoeidheid, stress en slaapproblemen.

– Leg een uur voordat je gaat slapen je telefoon weg. Dat zal in het begin vast even moeilijk zijn maar toch echt de moeite waard als je beter wilt slapen.

– In plaats van het scrollen op je telefoon is het goed om een boek te lezen. Heerlijk onderuit op de bank of in bed, onder het genot van een kopje thee.

– Zorg voor de juiste temperatuur in je slaapkamer. Aangeraden wordt om te zorgen voor een temperatuur rond de 18 en 20 graden.

– Mediteren. Mediteren is niet zo zweverig als vele denken. Het is een manier om je terug te brengen naar het ‘nu’. Door te mediteren is je focus gericht op je ademhaling, hoe je lichaam aanvoelt en hoe je ontspannen in bed ligt. Een goede manier om te ontsnappen aan het piekeren. Leg je hand op je buik en tel je ademhalingen. Wanneer je bij 10 bent, begin je weer opnieuw. Dit vraagt enige oefening en je gedachten zullen de eerste tijd zeker nog afdwalen. Dat is heel logisch en helemaal niet erg. Ook hier geldt ‘oefening baart kunst’.

– Drink cafeïnevrije thee, zoals kamillethee. Kamille heeft een slaapopwekkende werking.

– Beperk je geraffineerde suikerinname in de uren voordat je gaat slapen. Wanneer je honger hebt, eet dan iets met weinig geraffineerde suikers, zoals magere kwark of yoghurt, een volkoren cracker met kaas of kersen. Kersen bevatten van nature een hoge dosis melatonine. Dit heeft een gunstig effect op je nachtrust.

– Leg een notitieboekje met pen naast je bed. Zo kunnen je gedachten die je maar niet los kunt laten gelijk opschrijven.

– Knuffelen heeft ook een ontspannende werking. Heb je geen partner om mee te knuffelen, dan mag dat ook met een echt knuffeldier. Niemand bepaalt dat knuffeldieren alleen voor kinderen zijn. Jouw leven, jouw regels!

#Overige.

Mijn nachtrust is aanzienlijk verbeterd na het toepassen van deze tips. Neem de tijd voor jezelf om je klaar te maken voor de nacht, dat verdien je. Overdag zal je jezelf dankbaar zijn.

#Praat mee. 

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡

Volg Gastblogger Sam op Instagram: TheSamsDaily

Bron afbeelding: Tumblr
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s