Gelukkig oud(er) worden.

Ouder worden we allemaal. Daar hoeven we zelfs helemaal niks voor te doen. Het is een geleidelijk proces waar je vaak niet bij stil staat. Je realiseert je pas dat je ouder wordt als je merkt dat je ogen langzaam achteruitgaan of als lichamelijke ongemakken zich aandienen. Grijze haren of rimpels markeren ook de fase van ouder worden. Maar ouder worden hoeft niet als iets negatiefs te worden gezien. In de Westerse wereld worden we steeds ouder en de vraag is; hoe kunnen we zo optimaal mogelijk genieten van die extra jaren?

Tips:

#1 Doelen stellen. Het is van groot belang dat je jezelf doelen blijft stellen. Als twintiger, dertiger en veertiger stellen we onszelf continu doelen. We jagen achter een promotie aan, willen een huis kopen, we plannen gezinsuitbreiding of we laten ons leiden door onze bucketlist. We zitten boordevol plannen en voeren deze maar al te graag uit. Maar er komt een moment in het leven dat we veel van onze plannen gerealiseerd hebben. Juist dan is het van belang om nieuwe doelen te stellen. Want het is belangrijk om ons te blijven realiseren waarvoor we leven.

Een doel komt voort uit inspiratie of motivatie om iets te behalen, iets te beleven of iets te zien. Een doel geeft richting in je leven en het geeft je een reden om actief te worden c.q. te blijven.

Reizen, een moestuin aanleggen, een andere taal leren, allemaal voorbeelden van mooie doelen. En mocht je fysiek dat niet toelaten, leg je dan toe op sociale contacten en misschien kun je je vriendenkring uitbreiden door online op zoek te gaan naar mensen uit een andere cultuur die ook hun sociaal leven willen uitbreiden.

#2 Blijf positief. Een positieve kijk op het leven geeft je een gelukkig gevoel maar is ook belangrijk voor je gezondheid. Uit divers onderzoek is gebleken dat optimisten minder vaak verkouden zijn en minder snel vatbaar zijn voor de griep. Ook herstelt een optimist sneller na ziekte. Onderzoek heeft uitgewezen dat een positief persoon gemiddeld 7,5 jaar langer leeft dan een pessimist.

#3 Blijf flexibel. Er is niks mis mee om de strijd met ouderdom aan te gaan maar blijf realistisch. We gaan, met z’n allen, de strijd verliezen. Want als je er goed over nadenkt, is het maar goed dat we ouder worden. Niemand wordt gelukkig van het alternatief. Stel je erop in dat je leven er anders uit gaat zien en neem de veranderende omstandigheden zoals ze komen. Mee bewegen met de veranderingen brengt uiteindelijk meer rust dan star vast blijven houden aan hoe het ooit was. Dus liever een andere bril dan moeite hebben met lezen. Liever dingen opschrijven dan vergeten.

#Overige.

Blijf zo veel mogelijk actief en onderneem leuke dingen. Investeer in je sociale netwerk. En vergeet niet om zaken te regelen voor later zodat je straks niet machteloos toekijkt hoe de familie zaken voor jou regelen.

#Praat mee.

Hoe ervaar jij oud(er) worden? Hoe zorg jij ervoor dat je fit oud(er) wordt?

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡

Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (40+, Fit, Healthy, Creative)

Bron afbeelding: Google, © Irma Verschuur
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s