Een offday @ the gym.

Hoe ga je om met een offday @ the gym?

Pap in de benen, gedachten bij zaken die niks met sport te maken hebben, geen lekkere flow, mezelf slepen van apparaat naar volgende oefening. Herkenbaar?

Ik had vandaag zo’n offday. En dat terwijl de start eigenlijk best goed was; warming-up 10 minuten op zo’n crosstrainer-apparaat gestaan. Daarna stond een uur krachttraining gepland, legday oftewel benen en billen trainen. Normaal gesproken mijn favoriete training. Maar ik kwam niet op gang, het tempo bleef laag net als de gewichten. Ik had niet de gebruikelijke smile op mijn gezicht en ik neuriede niet mee op de muziek die via mijn ‘oortjes’ mijn hoofd vulde.

Workout.

Tijdens legday ziet het programma er meestal als volgt uit: 4 circuits. Een circuit bestaan uit 2 á 3 oefeningen. Het aantal herhalingen per oefening is afhankelijk van het soort oefening (8-20 x). En het gehele circuit wordt 4 á 5 keer herhaald. Tijdens het tweede circuit spatte het enthousiasme er nog steeds niet vanaf, wat erg ongebruikelijk is. En toen realiseerde ik me dat het niet lekker ging. Mijn benen voelde zwaar waar ik normaal gesproken licht op mijn benen kan bewegen. Mijn hoofd zat vol met andere zaken; werk en privé. En één van de redenen waarom ik sport is om mijn hoofd leeg te maken. Na een minuut of 40 geworsteld te hebben, gaf ik op. Nou, nee, dat is niet waar, dit was niet opgeven. Ik sta volledig achter dit slimme besluit.

Slim besluit?

Ja, want doorgaan als je er met je gedachten niet bij bent, vergroot de kans op blessures. De kans bestaat dat je jezelf overschat. Of dat je, doordat je er met je gedachten niet bij bent, een verkeerde beweging maakt. Daarnaast zit je niet 100% in je kracht als je gedachten steeds afdwalen.

Stoppen dus.

Ja, na een korte cooling down verliet ik de sportschool. En natuurlijk baalde ik enorm (zie foto op Instagram) want dit gebeurt me niet vaak. Ik kan dit soort dagen op één hand tellen.

En wat dan?

Lief zijn voor jezelf! Realiseer je dat je niet elke dag 100% kan presteren, zeker niet op sportgebied. Optimaal presteren is van veel factoren afhankelijk. En er zijn dagen waarop deze factoren niet optimaal zijn. Ik ben van mening dat het beter is om te stoppen en goed voor jezelf te zorgen. Goed eten, kies voor gezond eten maar als je enorm baalt, mag je er best een cheat-day (verwendag) van maken. Verwendagen zijn soms nodig want de boog kan niet altijd gespannen staan. Geef een dag toe aan het feit dat je lichaam en/of hoofd even niet mee wil werken. Dit maakt je mens.

Afleiding zoeken.

Een stuk buiten gaan lopen is ook een manier om deze gestaakte training uit je systeem te krijgen. Al lopend krijg je waarschijnlijk je hoofd op orde wat rust schept. Of je duikt de bank op met een leuk magazine en lekkere thee. Of focus je op je werk. Ga zeker niet bij de pakken neerzitten want een slechte training is absoluut niet het einde van de wereld.

Morgen.

En morgen of overmorgen pak je de draad gewoon weer op! Vol goede moed start je weer met je sportieve activiteit. Grote kans dat je weer alle kracht van de wereld hebt en dat je je al lachend in het zweet werkt.

Maar…

Als je vaker van dit soort off-dagen hebt, is het belangrijk om uit te zoeken waarom je deze dagen hebt? Misschien wordt het tijd om een andere activiteit te proberen. Of ga op zoek naar een sportmaatje. Het kan ook zijn dat het probleem niet bij het sporten ligt maar op een ander vlak. Het is aan te raden om te onderzoeken waar het probleem zit. Het zou zonde zijn als het sporten lijdt onder andere factoren.

#Overige

– Niet te streng voor jezelf zijn. Sporten mag/moet leuk zijn. Morgen weer een dag!!

– Bedankt voor alle leuke en lieve reacties op Instagram.

#Praat mee.

Hoe ga jij om met een offday? Heb jij nog aanvullende tips?

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡

Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (40+, Fit, Healthy, Creative)

Bron afbeelding: Google, © Irma Verschuur
Advertenties

2 gedachten over “Een offday @ the gym.

  1. Hoi Irma,

    Ik volg je al een tijdje en grappig genoeg gisteren had ik ook “one of those days”. Ik stond op met goede moed om te sporten, huishouden en te koken. And guess what?? Helemaal niks van terecht gekomen. Ik kon me niet focussen om maar ook 1 ding te doen en af te maken.
    Maar soms mag dit toch ook wel eens??😊 Ik noem het het een heerlijke “off day for mommy”. Groetjes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s