Een nieuwe gewoonte aanleren doe je zo!

Auteur gastblogger Sam.

Bij de mens werkt het als volgt; je begint in de ochtend met een potje vol zelfbeheersing om jouw nieuwe voornemen vol te houden. Om het concreet te maken, neem ik als voorbeeld het voornemen om minder te snacken. Elke keer dat jij een keus moet maken om geen snack te nemen, haal je een beetje zelfbeheersing uit dat potje. Nu is de kans groot dat het potje aan het einde van de dag leeg is. Je hebt namelijk de keus gemaakt om rond 10.00 uur geen koekje bij de koffie te nemen, je hebt ‘nee’ kunnen zeggen tegen het chocolaatje dat je collega aanbood en om 15.00 uur gaf je niet toe aan je gedachte om een dropje uit de snoeppot te pakken. En nu sta je om 17:00 uur op het NS-station en kun je de geur van de cakes, koek en patat niet langer weerstaan. Je potje zelfbeheersing is leeg en je gaat voor dat lekkere chocolate-chip koekje. Morgen dan maar weer opnieuw proberen? Of maandag?

#Gewoonte aanleren

In plaats van elke dag uit je potje zelfbeheersing te tappen, kun je veel beter een nieuwe gewoonte aanleren, het kost namelijk evenveel energie. Neem bijvoorbeeld het voornemen om niet meer te snacken op je werk, inclusief traktaties. Waar ik werk lijkt het alsof er elke dag iemand jarig is. Herkenbaar? Nu heb ik vorig jaar de keus gemaakt om geen traktaties meer te nemen op mijn werk. In het begin was het even moeilijk om ‘nee’ te zeggen maar na een paar weken had ik mezelf een nieuwe gewoonte aangeleerd. Inmiddels is het zo gewoon dat ik niet meer over de keus hoef na te denken. De keus, om niet meer te snacken onder werktijd, is immers al gemaakt. Ik hoef dus niets uit het potje zelfbeheersing te halen. Dat komt goed uit, aangezien ik de zelfbeheersing goed kan gebruiken voor andere momenten (zoals op het NS-station).

#Tips 

Het mooiste zou zijn als je dit steeds een beetje uitbreidt zodat je jezelf meer goede gewoontes aanleert. Zo was mijn volgende uitdaging om geen lekker tussendoortje meer op NS-Stations te kopen. Ik zorgde ervoor dat ik een gezonde snack bij me had.

Het helpt als je de nieuwe gewenste gewoonte specifiek opschrijft. Ik wil meer gaan sporten, is niet specifiek genoeg. Wat betekent ‘meer sporten’ concreet? Zo kun je bijvoorbeeld opschrijven: Elke maandagochtend ga ik voor mijn werk 30 minuten hardlopen en elke donderdagavond doe ik om 19:00 uur mee met de boksles. Tot slot schrijf je er gelijk bij welke obstakels jou van je nieuwe gewoonte kunnen weerhouden en hoe je daarmee om zou gaan.  Dan weet je gelijk hoe je die obstakels moet tackelen. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch?

Vergeet jezelf niet te belonen wanneer je goed op weg bent. Plan een spa dagje, boek een massage of iets anders dat voor jou ontspannend is. Beloon jezelf niet met een snack, dat zou zonde zijn van al die moeite die je hebt gestoken in het aanleren van de nieuwe gewoonte.

#Overige

Het vergt in het begin wel wat extra moeite, maar laat je niet uit het veld slaan. Het is goed om je in eerste instantie af te vragen hoe graag je juist die nieuwe gewoonte aan wilt leren.  Wees eerlijk tegen jezelf, jij bepaalt de regels van jouw leven. Hoe fijn is dat?!

#Praat mee.

Welke nieuwe gewoonte wil jij aanleren?

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡

Volg Gastblogger Sam op Instagram: TheSamsDaily

Bron afbeelding: Google

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s