Hoe houd je je relatie leuk?

Misschien zet je net je roze bril af, zijn de wittebroodsweken voorbij of ben je al 20 jaar getrouwd. Er zijn vast en zeker momenten in de relatie waarop jullie ruzie maken of je aan elkaar ergeren. Want waar mensen samenzijn of samenwonen, ontstaan ergernissen en bestaat de kans om niet begrepen te worden door je partner. Het is soms een hele kunst om je te focussen op het positieve terwijl je net een aanvaring met elkaar hebt gehad. De volgende adviezen helpen je op weg om jullie relatie leuk (en speciaal) te houden.

Advies:

#1 Onderneem veel dingen samen. Zo maak je samen herinneringen en het verrijkt je eigen leven. Door samen een dagje uit te plannen, kom je los van de dagelijkse sleur. Als je samen een bewegingsactiviteit plant, kun je elkaar motiveren en stimuleren. Samen genieten van een middag in de natuur geeft je de mogelijkheid om te praten en naar elkaar te luisteren. Door samen stil te zijn en bijvoorbeeld naar muziek te luisteren, kom je op een andere manier dichter bij elkaar. Kies een activiteit die jullie beide leuk vinden, het moet natuurlijk geen ‘moetje’ worden. Sta open voor nieuwe ervaringen; samen.

#2 Toon je dankbaarheid. Iedereen wordt blij van een complimentje. Maar wanneer heb jij je partner voor de laatste keer een gemeend compliment gegeven? In de waan van de dag komt dat er vaak niet van. Toch blijft het belangrijk dat je de ander laat merken dat je blij bent met hem/haar. Een ‘dank-je-wel’ op zijn tijd maakt een groot verschil.

#3 Gedachten lezen? Niet doen! Want je weet nu eenmaal niet wat de ander denkt. Misschien denk jij dat hij/zij boos is omdat je vergeten bent de loodgieter te bellen, maar zit hij/zij met zijn hoofd bij werkproblemen. Stop ook met het afgeven van vage signalen. Maak het de ander, en jezelf, gemakkelijk en zeg wat je denkt. Eerlijk en open communiceren, scheelt een heleboel ergernis.

#4 Eerlijk zijn. Zodra je dingen voor je partner achterhoudt of dingen stiekem gaat doen, gaat het snel bergafwaarts met de relatie. De ander zal zich buitengesloten en afgewezen voelen. Vraag jezelf af waarom je iets verzwijgt of waarom je iets stiekem doet. Aan de andere kant is het belangrijk om de waarheid te verdragen. Soms zal je partner iets doen wat je niet bevalt of een mening hebben waar je het niet mee eens bent. Probeer te luisteren zonder meteen een oordeel te vellen. Op deze manier leer je elkaar nog beter kennen en hoef je misschien niks stiekem te doen. Wees tolerant.

#5 Stop met opvoeden. Je partner hoeft niet opgevoed te worden. We weten allemaal dat je een volwassenen niet meer kán opvoeden. Volwassenen kunnen zich wel aanpassen, maar heropvoeden ho maar. En dat moet ook niet nodig zijn, je bent immers ooit verliefd op deze persoon geworden en je hebt ervoor gekozen om een relatie met hem/haar aan te gaan. Dus probeer het leveren van kritiek op de ander te vermijden. Want kritiek is dodelijk voor je relatie. Je zegt namelijk dat de ander niet goed genoeg is. En dat is toch niet de boodschap die je wilt overbrengen?

#Overige

Als laatste geef ik je nog een paar korte tips mee:

– Probeer niet al je emoties te laten zien. Zelfbeheersing zorgt voor rust in de relatie. Dit wil overigens niet zeggen dat je een goed gesprek uit de weg moet gaan.

– Niet elke ruzie hoeft uitgesproken te worden. Er zijn nu eenmaal onderwerpen waarover jullie verschillend denken: agree to disagree (je erbij neerleggen dat je niet tot een akkoord kan komen)

– Lach, praat (luchtig) en zoen vaak met elkaar. Geniet samen van het leven!

#Praat mee.

Hoe houd jij je relatie leuk?

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡

Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (40+, Fit, Healthy, Creative)

Bron afbeelding: Google, © Irma Verschuur
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s