Creëer je eigen motivatiepiek.

Auteur gastblogger Aukje.

Motivatie is datgene wat een individu tot een bepaald gedrag drijft. Het heeft onder andere invloed op richting, intensiteit en volharding. Wat willen we bereiken en hoe graag willen we dat.

Waarom lukt het ons soms niet om vol te houden waar we zo enthousiast aan zijn begonnen? En wat ik nog belangrijker vind: hoe kunnen we in 2017 beter gemotiveerd blijven.

Vaak start je ergens mee (denk aan een dieet of een sport) en heb je een bepaald doel voor ogen.

Helaas zie ik te vaak dat om allerlei redenen toch halverwege gestopt wordt met al die goede voornemens. Maar waar ligt dit nu aan? Waarom zetten we niet door, waarom blijven we niet stabiel in plaats van pieken naar dalen te gaan?

We zijn maar mensen.

Het is menselijk, het is normaal dat ons leven een beetje in pieken en dalen verloopt. Ziekte, stress, ongeluk in de liefde zijn enkele voorbeelden waardoor je dagelijkse routine verstoord kan worden. Heel vervelend en soms heel verdrietig wanneer je o zo stabiele leven van het ene op andere moment bruut verstoord wordt door ‘minder mooie’ gebeurtenissen. Sommige mensen slaan vast door de paniek, de stress neemt letterlijk je lichaam over. Anderen gaan als een soort wervelwind door het leven waarna ze alsnog vastschieten door de negatieve energie die dat vraagt van je lichaam en geest.

Wanneer je voorgenomen routine, je gemotiveerdheid, je enthousiaste en vooral goede gevoel toch verstoord dreigt te worden door negatieve invloeden heb ik een aantal tips voor je.

Tips:

#1 Besef dat bij negativiteit ook positiviteit hoort. Het is een soort ying-yang die elkaar continu in balans willen houden. Je kunt de negativiteit verdrijven door vast te houden aan positiviteit.

#2 Een stabiele geest zorgt voor een stabiel lichaam en andersom. Zorg ervoor dat je niet loslaat met wat je zo goed beviel. Bijvoorbeeld: je sportte twee keer per week en je wordt ineens snipverkouden. Blijf (als je geen koorts hebt) gewoon twee keer per week gaan! Train iets minder intensief maar prijs jezelf dat je er twee keer was. Dat is al meer dan goed om je motivatie vast te houden!

#3 Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk vasthoudt aan je dagelijks ritme. Sta je altijd om 7 uur naast je bed, blijf dit doen (ook al wil je bijvoorbeeld door verdriet graag blijven liggen). Juist door je ritme vast te houden, blijf je het gevoel houden dat je aan het leven blijft deelnemen in plaats van jezelf te ‘verstoppen’. Deelname en doorgaan met kleine stabiele vaste ritmes geeft je het gevoel niet te verdwijnen in de massa maar juist te blijven waar je was. Vaak als je toch deel blijft nemen aan de sport-trainingen, mensen opzoekt en up-to-date blijft van wat er dagelijks om je heen gebeurt, merk je dat je weer gemotiveerd raakt door je omgeving. Mensen of dingen om je heen inspireren je en zetten aan tot bewegen, door te gaan, te ademen; kortom door te leven en je demotivatie een plekje te geven.

#4 Schrijf op een briefje alle positieve punten waarom jij gemotiveerd wilt of moet blijven! Onder aan dat briefje schrijf je aan jezelf waarom je van jezelf houdt of dat je er mag zijn! Een schuldgevoel helpt ons niet gemotiveerd te blijven dus schrijf vooral positieve punten onder aan je lijst. Leg deze mooie lijst naast je bed of op je keukentafel. Lees de lijst elke dag door, net zo lang tot je gelooft dat JIJ dit kunt! Want dat is in mijn optiek wat het aller, allerbelangrijkste is om gemotiveerd te blijven: geloven dat jij alles aan kunt, geloven dat opgeven geen optie is, GELOVEN IN JEZELF!

#Praat mee.

Hoe blijf jij gemotiveerd? Hoe zorg jij ervoor dat jij je doelen behaald?

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡

Volg Gastblogger Aukje op Instagram: afitwalk_aukje of via Facebook: @afitwalkoutdoor

Bron afbeelding: Tumblr

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s