Niet sexy maar wel gezond.

Nee, het is niet de meeste sexy groente. Het klinkt niet aantrekkelijk, het voelt wat stug aan en het ruikt zeker niet naar rozen. En wie wordt er blij van die donkergroene kleur? Boerenkool, daar heb ik het over.

Ik ben nooit erg enthousiast geweest over deze groente totdat ik een saladerecept met boerenkool tegenkwam. Ella Woodward (schrijfster van het kookboek Deliciously Ella) wist me te overtuigen om een gemarineerde boerenkoolsalade te maken. Zoals ze schrijft: “Vertrouw me maar! De dressing doet geweldige dingen met de boerenkool…” En ze had gelijk, deze boerenkoolsalade is een perfect bijgerecht.

Omdat ik boerenkool voorheen alleen kende van mijn moeders stamppot ben ik eens in deze donkergroene groente gedoken en wat blijkt; boerenkool is enorm gezond en populair. Niet alleen Nederlanders maar ook veel Amerikanen zijn razend enthousiast. In menig Amerikaans programma hebben ze het tegenwoordig over ‘kale’ (wordt uitgesproken als keel, met een lange e). Naast dat boerenkool vrije radicalen aanpakt, bevat het ook veel vitamine K, magnesium, foliumzuur en kalium.

Nog drie redenen om vaker boerenkool te eten.

#1 Goed voor de lijn. Boerenkool heeft, net als veel koolsoorten, een redelijk lage glycemische index (GI). De GI geeft aan in welke mate het voedingsmiddel een bijdrage levert aan de stijging van de bloedsuikerspiegel. Hoe hoger de GI, hoe hoger de invloed op de bloedsuikerspiegel. En tegenwoordig bevatten veel voedingsmiddelen een hoge GI. Het eten van voedingsmiddelen met een laag GI beperkt het risico op diabetes type 2. Daarnaast is het eten van boerenkool, in combinatie met een mager stukje vlees of vis, goed voor de lijn.

Andere voedingsmiddelen met een laag GI zijn: havermout, uien, bonen, komkommer, tomaten, appels, enz.

#2 Het is gezond. Als je onvoldoende voedsel dat rijk is aan antioxidanten binnenkrijgt, kan het lichaam te maken krijgen met chronische ontstekingen en oxidatieve stress (risicofactoren voor de ontwikkeling van kanker). Boerenkool bevat onder andere glucosinolaten en deze stof lijkt de groei van kankercellen te remmen. Uit onderzoek van Béliveau werd gekeken welke groente in welke mate verantwoordelijk zijn voor de rem van kankercellen. In de top 10 komen zes koolsoorten voor.

Regelmatige consumptie van boerenkool heeft ook een gunstig effect op bijvoorbeeld de hersenfunctie, de urinewegen, hart & bloedvaten en op het immuunsysteem.

#3 Goedkoop. Boerenkool is een heel betaalbare groente, overal verkrijgbaar en je kan er eindeloos mee variëren. Er zijn tegenwoordig kookboeken speciaal gewijd aan boerenkool. Kies naast boerenkool ook eens voor rode kool, Chinese kool, bloemkool (een van mijn favoriete groente), zuurkool of paksoi. Bijkomend voordeel is dat kool weinig allergieën veroorzaakt.

#Overige

Leuk weetje 1: Je kan de lekkerste smoothies maken van groene en Chinese kool.

Leuk weetje 2: Van oktober tot en met februari is deze groente ‘in seizoen’.

#Praat mee.

Hoe vaak eet jij boerenkool? Wat is jouw favoriete boerenkoolgerecht?

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡

Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (40+, Fit, Healthy, Creative)

Bron afbeelding: https://deliciouslyella.com, Dit is een advertorial. ©Irma Verschuur
Advertenties

2 gedachten over “Niet sexy maar wel gezond.

  1. Toevallig vandaag boerenkool in huis gehaald om er morgen stampot van te maken. Goed idee van die salade, ga m zeker een keer uitproberen !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s