Vlinders in je buik.

Verliefdheid kan allesomvattend zijn! Het gevoel dat je de hele wereld aankan en dat je op wolken loopt. Dat overweldigende gevoel van blijheid dat je op elk moment van de dag kan overvallen. Maar ook de angst om de ander te verliezen of dat je liefde niet beantwoord wordt. Verliefdheid kun je samen in een (beginnende) relatie voelen. Maar verliefdheid kun je ook in je eentje beleven, soms ben je in stilte verliefd of moeten de gevoelens van de ander nog groeien.

Wat doet het gevoel van verliefdheid met je?

#1 Euforie. Iedereen die weleens verliefd is geweest, herkend de volgende symptomen: dat zalige gevoel van euforie, hartkloppingen, klamme handen, slapeloosheid, verminderde concentratie, meer energie of verminderde eetlust. Uit onderzoek van Helen Fischer (een bekende liefdeswetenschapper) blijkt dat verliefdheid bepaalde gebieden in de hersenen activeert. Zodra je aan je diegene denkt of als je naar een foto van hem of haar kijkt, stijgt de productie van dopamine en noradrenaline in de hersenen. En deze stofjes hebben beide een grote invloed op het gevoel van plezier en beloning. Dat verklaard voor een groot gedeelte die grote glimlach waar je mee rondloopt als je verliefd bent.

#2 Verlangen naar elkaar. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat mensen die verliefd zijn dezelfde lichamelijke en psychologische kenmerken vertonen. Verliefde mensen voelen vaak een sterke empathie voor de ander en willen zo vaak mogelijk bij elkaar zijn. En niet verwonderlijk verhoogd verliefdheid ook de lustgevoelens.

#3 Roze bril. Een van de positieve en zowel negatieve eigenschappen van verliefd zijn, is die roze bril. Deze bril zorgt ervoor dat je alleen zijn of haar positieve eigenschappen ziet. Je hebt weinig tot geen oog voor de negatieve eigenschappen. En laten we eerlijk zijn; iedereen is in het bezit van zowel goede als minder goede eigenschappen. Dit is een van de redenen waarom sommige relaties worden beëindigd zodra de heftige gevoelens van verliefdheid verminderen.

#4 Verlies van controle. Niet alles is positief en geweldig aan verliefdheid. Want met de positieve kanten ontwikkelen zich vaak ook negatieve kanten zoals verlatingsangst, jaloezie of emotionele afhankelijkheid. Zodra deze negatieve kanten de boventoon gaan voeren kan de verliefdheid destructief worden. Alle emoties die loskomen bij verliefdheid zijn menselijk zo ook liefdesverdriet. Want afwijzing ligt altijd op de loer. En zodra je wordt afgewezen, houdt het gevoel van verliefdheid niet zomaar op. Verliefdheid is niet iets dat je zomaar aan of uit kan zetten.

#5 Oneindig? Nee, echte verliefdheid schijnt, helaas, niet oneindig te duren. Zeker niet in die heftige mate die je in het begin van je verliefdheid hebt gevoeld. Uit onderzoek blijkt dat de gevoelens van echte verliefdheid tot ongeveer 17 maanden kunnen duren. Daarna verzwakken deze heftige gevoelens en maken ze gevoelens plaats voor gehechtheid (rust, verbondenheid en liefde).

#Overige

Op NU.nl las ik vanmorgen dat januari een topmaand is voor datingwebsites. Lexa en Parschip geven aan dat de periode na de kerst traditiegetrouw het hoogseizoen voor dating is. De feestdagen alleen doorbrengen is voor vele confronterend, net als de vraag van familie en vrienden ‘waarom heb je geen leuke vriend(in)?’ Dit alles met als resultaat dat veel singles zich voornemen om de volgende feestdagen niet alleen door te brengen.

Ga daten, word verliefd en geniet ervan!

#Praat mee.

Hoe beleef jij verliefdheid? Ben je nu verliefd en wat overheerst, de positieve of negatieve kanten van verliefdheid?

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡

Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (40+, Fit, Healthy, Creative)

Bron afbeelding: Tumblr. © Irma Verschuur
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s