Geur & emotie.

 

Intrigerend hoe geuren diepe emoties kunnen losmaken.

Geuren roepen herinneringen op, deze kunnen zowel positief als negatief zijn. Ook kunnen bepaalde geuren een positief effect hebben op je fysieke en mentale prestaties. Het kan zelfs een effect hebben op je stemming, zelfvertrouwen en stressniveau. Een geur kan je vroegste herinneringen naar boven halen. Lavendelgeur brengt vaak herinneringen van pas gewassen beddengoed naar boven. En soms doet een snufje je denken aan de sigaren die opa vroeger rookte. Een geur kan je ook herinneren aan een bepaald persoon of activiteit. En aangezien iedereen geur op een andere manier verwerkt, heeft geur op iedereen een andere uitwerking. Er is bijna niks zo persoonlijks als een geurherinnering.

Geuren reizen door onze hersenen heen en raken onder andere de gebieden geheugen, stemming en emotie voordat de geurprikkel daadwerkelijk verwerkt wordt. Geen wonder dat geuren als intens kunnen worden ervaren.

#1 Geuren.

Wat doen geuren zoal met je?

– Citroen: Stimuleert onder andere de concentratie.

– Jasmijn: Deze geur werkt kalmerend maar kan ook je zelfvertrouwen verhogen.

– Lavendel: Werkt ook kalmerend en helpt tegen hoofdpijn.

– Rozemarijn: Je krijgt energie van deze geur ook het werkt positief op je geheugen.

– Pepermunt: je raadt het vast al: deze geur geeft je een energie boost waardoor je helder kunt blijven nadenken.

#2 Geuren voor in de woonkamer.

Er zijn veel mogelijkheden om je woonkamer huiselijk en sfeervol te laten ruiken. Een huiselijke geur omarmt je als het ware en maakt een prettige emotie in je los. Het is vaak een licht opbeurende geur die zacht binnenkomt. Wel zo prettig nu het buiten zo koud is. Welke geur je kiest is natuurlijk erg persoonlijk, zo ook de wijze van geurverspreiding. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een kamerparfum, geurstokjes, geurkaarsen of een elektrische geurverspreider. Mijn voorkeur gaat uit naar een spray of een geurkaars, met de karakteristieke zoete, aardachtige geur van vetiver (een overblijvende grassoort) gecombineerd met de frisse geur van Salie. Heerlijk als je op de bank een tijdschrift zit te lezen en je ademt ineens een wolkje van die langs dwarrelende geur in. Dat tovert onmiddellijk een glimlach op mijn gezicht.

#3 Geuren voor in de badkamer.

Waar vrouwen vaak kiezen voor bloemige, zoete geuren, kiezen mannen vaker een frisse, iets zwaardere geur als het gaat om verzorgingsproducten. Door de warme dampen in de badkamer geniet je nog intenser van de intense geuren. En niks zo persoonlijk als een badkamerritueel. De een schiet onder de douche en spuit snel wat douchegel over zijn lichaam heen terwijl de ander kiest voor een uitgebreid ritueel van scrubben, doucheschuim en afsluitend zichzelf insmeert met een hydraterende bodylotion uit dezelfde geurcategorie. En de andere relaxt in de badkuip met geurkaarsen en een wijntje.

Ik word erg blij van de bodyscrub van Rituals, Hammam Hot Scrub. Ik geniet enorm van de geur van gember & verfrissende eucalyptus. Op deze wijze ontspan ik na een ochtend sporten waarna ik de hele wereld aankan.

#Overige

Ik vind het interessant welke invloed geuren hebben op mijn gemoedstoestand. Het is fijn om met geuren te kunnen spelen zodat je een geur kan afstemmen op de situatie en/of activiteit.

Ik ben heel benieuwd bij welke geur(en) jij goede herinneringen hebt? Gebruik jij geur om je bijvoorbeeld energieker te voelen of juist om te relaxen? Hoe bewust ben jij bezig met geur?

#Praat mee.

Deel jouw ervaringen en laat een leuk bericht achter ♡

Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (40+, Fit, Healthy, Creative)

 

Bron afbeelding: Tumblr,© Irma Verschuur, Dit is een advertorial.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s