Wat doen we met de rekening?

 

Wat doen we met de rekening op een eerste date? De meningen hierover zijn verdeeld en zijn sterk afhankelijk van onder andere leeftijd, waarden & normen en emancipatie. Ik ken mannen die het vanzelfsprekend vinden dat zij de rekening betalen maar ik ken ook vrouwen die het niet accepteren als de man voor ze betaalt. Voordat ik mijn mening over dit onderwerp geef, deel ik een paar ervaringen met je.

 #1 De galante mannen.

  • Gelukkig zijn er nog veel galante mannen in Nederland en België. En met een aantal van hen ben ik op date geweest. Zonder moeite rekenen zij af, of het nu gaat over een kopje koffie of een diner. Een groot gedeelte van de mannen geeft uit zichzelf aan dat zij de rekening betalen. Aan de mannen die dit niet aangeven, vraag ik altijd of ik mee mag betalen. Want ja, ik ben ook een beetje geëmancipeerd. De reacties op deze vraag lopen uiteen, van ‘nee, natuurlijk niet, ik heb je mee uitgevraagd’ tot ‘nee, wat voor man zou ik zijn als ik je liet meebetalen’. Mannen naar mijn hart.

#2 De minder galante mannen, twee anekdotes.

  • Zomer 2015. Deze man en ik hadden elkaar via een datingsite leren kennen en al snel vroeg hij me mee uit. We hadden afgesproken op een terras in de stad. De kennismaking verliep goed; we hadden genoeg om over te kletsen en er werd veel gelachen. Omdat hij om 20.00 uur weer moest vertrekken vroeg hij me rond 16.30 uur om ergens een klein hapje te gaan eten. Zo gezegd, zo gedaan. Hij had, moeiteloos, alles betaald en gaf me niet het gevoel dat hij dit vervelend vond. Toen we afscheid namen, vroeg ik netjes of hij nog iets van me kreeg? En, zonder te blikken of blozen, zei hij ‘ja, de helft €18,65.’ Ik heb hem vervolgens een briefje van €20 gegeven en ben weg gegaan. Aangezien hij me mee had uitgevraagd, vond ik zijn reactie niet op zijn plaats.
  • Winter 2014. Via een andere datingsite had ik deze man leren kennen. Na een drankje in de stad, wat gezellig was, stelde hij voor om tapas te gaan eten. De date was leuk maar de vonken spatten er niet vanaf. Toen de rekening kwam, liet hij deze open op tafel liggen. Hij pakte zijn portemonnee en legde €40 half op de rekening. Meteen daarna ging hij naar het toilet toe. Mijn oog viel op het bedrag van €44,50. En wát doe je dan? Mogelijkheden genoeg: ik doe alsof ik niks heb gezien, ik wijs hem op het bedrag of ik leg het verschil bij. Ik koos voor de 4e optie: ik betaalde mijn gedeelte van de rekening en legde het wisselgeld aan zijn kant van de tafel. Toen hij terugkwam, pakte hij het wisselgeld, knikte naar me en stopte het in zijn broekzak. Ook van deze reactie was ik niet gecharmeerd.

 #Mijn visie.

Als een man mij mee uit vraagt, ga ik ervan uit dat hij betaalt. Máár daar zit een maar aan. Ik verwacht niet dat hij me meeneemt naar een sterrenrestaurant. Gewoon een kopje koffie is ook voldoende. Met andere woorden, ik vind het niet erg als hij kiest voor een ‘goedkope’ eerste date. Je kent elkaar immers nog niet en je loopt het risico dat er geen tweede date volgt. Laat duidelijk zijn dat ik heel goed mijn eigen drankje kan betalen en ik het niet erg vind om een gedeelte of de hele rekening te betalen. Het gaat mij meer om de galantheid van de man.

En na de eerste date vind ik het normaal dat er gesproken wordt wie wat in het vervolg betaald.

Nog een tip voor de mannen: laat je niet misbruiken door vrouwen die verwachten dat je ze wél meeneemt naar een sterrenrestaurant.

#Praat mee.

Deel jouw ervaringen ‘rekening-verhalen’ met me.

Laat een leuk bericht achter ♡

Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (40+, Fit, Healthy, Creative)

 

Bron afbeelding: Tumblr

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Wat doen we met de rekening?

  1. Een man hoort gewoon te betalen vind ik. Sowieso de eerste paar dates.
    Als het serieus wordt kun je hier afspraken over maken toch.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s