Sporten; Hoe begin je eigenlijk?

 

Het lijkt erop dat tegenwoordig iedereen sport. Maar starten met sporten en het volhouden is nog niet zo gemakkelijk.

Als je mijn Instagram bekijkt, zal je denken ‘jij hebt makkelijk praten want jij sport regelmatig’. En daar heb je gelijk in maar dat is niet altijd zo geweest. Van mijn 18e tot mijn 32e heb ik niet gesport. Maar ik kwam op een punt dat ik me realiseerde dat er iets moest veranderen. Ik was net gestopt met roken, had overgewicht en een enorm slechte conditie. Met veel tegenzin maakte ik een afspraak bij een sportschool bij mij in de buurt. Toen ik uiteindelijk een abonnement afsloot, maakte ik met mezelf een afspraak: ik ga vier keer in de week sporten, geen discussie met mezelf of ik wel of geen zin heb én drie keer per jaar mag ik een off-day hebben. Ja, dat klinkt heel streng, geloof me dat realiseer ik me. Maar nu, negen jaar later, sport ik 5-6 keer per week en elke keer met veel plezier. Ook heb ik meer energie dan ooit daarvoor. De 3x per jaar-regel geldt nog steeds en daar maak ik ook gebruik van. Want soms heb ik echt geen zin en dan blijf ik lekker in mijn bed liggen.

Nu vraag je je vast af, wat heeft dit met mij te maken? Ik hoop dat mijn verhaal jou inspireert en motiveert. Hieronder heb ik enkele tips opgesomd waardoor het voor jou makkelijker wordt om ook te gaan spoten en de beste versie van jezelf wordt.

#1 Vind een sport die bij je past. Kies voor een individuele sport of ga sporten in groepsverband. Maar kies iets wat je leuk vindt. Yoga, krachttraining, voetbal, hardlopen, zwemmen of dansen. Probeer net zolang diverse soorten sport uit tot je iets vindt dat echt bij jou past. Want dan ga je met plezier sporten en blijf je sporten.

#2 Vind je ritme. Nadat je jouw sport hebt gevonden, kun je bepalen hoeveel keer in de week je wilt gaan sporten. Zet deze afspraken meteen in je agenda. Maar naast het aantal keren is het belangrijk om uit te vinden of je een ochtend- middag- of avondsporter bent. Wissel dit af en voel hoe je lichaam hierop reageert. Ontdek ook wat eten en drinken voor het sporten met je lichaam doet. Uiteindelijk gaat het erom dat je je op je best voelt als je gaat sporten. Dit vergroot de kans op succes.

#3 Ga je alleen of met een vriendin of collega? Het antwoord verschilt per persoon. Ik sport liever alleen, mijn beste vriendin sport altijd met haar buurvrouw. Kun je geen sportpartner vinden? Er zijn meer dan voldoende websites met mensen zoals jij, die op zoek zijn naar een sportpartner.  

#4 Wees realistisch met het stellen van doelen. Bouw rustig op want op die manier houd je het langer vol. Binnen drie weken een afgetraind lichaam? Vergeet het maar. Maar na drie weken kun je je wel al veel energieker voelen. En bijvoorbeeld het voornemen om vijf keer per week te sporten terwijl je fulltime werkt, studeert en drie kinderen hebt, is misschien ook wat hoog gegrepen. Start met twee keer per week en ga dan voluit.

#5 Soms faal je. Accepteer dat maar gewoon. En falen is niet erg. Soms heb je een hectische week waarbij sporten even op de achtergrond verdwijnt. Pak het de week daarna wel weer op. Net als met afvallen, geef niet op als de weegschaal even niet meewerkt.

#Overig: Koop leuke sportkleding. Stop met vergelijken. Volg je passie. En heb PLEZIER!

 #Praat mee.

Deel jouw ervaringen met ‘het starten en volhouden van sporten’ met me en laat een leuk bericht achter ♡

Volg me op Instagram voor meer inspiratie: Irma.nl (40+, Fit, Healthy, Creative)

 

Bron afbeelding: Tumblr,© Irma Verschuur
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s